Snöflingorna yr utanför fönstret på Motala AIF:s kansli när Christer Persson kliver in. Efter lite hjälp av hans kollegor i Maif-alliansen så lyckas vi få både en kopp kaffe och dörren till hans kontor upplåst.

Leende konstaterar han att i alla fall kom ihåg några av namnen på de som han nu delar kontorslokaler sedan han var här och presenterades som fotbollens nye herrtränare i början av december.

För två veckor sedan var han tillbaka på Idrottsparken och sparkade igång träningen inför säsongen.

– Vi började lite lugnt med två träningar första veckan. Nu tränar vi måndag, tisdag, torsdag och fredag fram till träningsmatcherna börjar. Jag tror det kan vara skönt för spelarna med ledig helg fram tills dess så vi undviker att träna på helgerna. Vi har gått om tid på oss att komma i form till seriepremiären, säger Persson och tar en slurk av kaffet.

Under tiden som han gör det konstaterar undertecknad att det är ganska precis 75 dagar kvar till Maif tar emot Arameisk-Syrianska hemma på Idrottsparken i premiären av division 2 södra Svealand.

Persson ställer ner kaffekoppen och räknar snabbt efter att det stämmer.

– Det låter länge men tiden springer iväg. Det är bara en knapp månad kvar till första träningsmatchen och sen rullar det på. Men vi har tid på oss. Sen gäller det att ta vara på den och vara noggrann. Både när vi tränar och när vi inte gör det.

LÄS MER:Så är läget i Maifs lagbygge

Ett fåtal träningspass räcker givetvis inte för att han ska ha hunnit skapa sig en bild av hur slagkraftig trupp han har till sitt förfogande. Och även om han sedan det blev klart att han skulle leda laget ägnat en hel del tid åt att uppdatera sig, både kring spelare och hur det sett ut när Maif spelat boll de senaste säsongerna, så menar han att han behöver mer tid för att få bilden helt klar för sig.

– Januari och en bit in i februari får bli en inventering av den trupp vi har och också en chans för akademispelare att få visa upp sig. Det ska finnas en möjlighet för yngre spelare att knytas till A-laget, både när det gäller träning och matcher. Vi kommer ha en mindre trupp än vad vi har haft tidigare. Den här säsongen kommer vi inte ha något U21-lag som i fjol.

Utöver de spelare som redan finns i truppen så kan det, som alltid, bli aktuellt med ett antal nyförvärv. Och där har Persson och Maif en klar strategi för var de i så fall ska hämtas ifrån.

– Vi ska söka så lokalt det bara går och även titta på spelare i de egna leden. Sen kanske det inte finns spelare i det absoluta närområdet och då får man söka sig utanför. Men grundtanken och ambitionen är att det ska vara så många lokala spelare som möjligt. Det är ett ständigt pusslande med en trupp. Men prio ett är givetvis att ha en trupp som kan vinna matcher och sportgruppen med Daniel (Soner) i spetsen har gjort ett väldigt bra jobb med både trupp och allt runtomkring det.

Hur snart vill du ha truppen spikad?

– Klart man vill ha truppen klar. Men det är ingen stress. Vi måste ta kloka beslut och då får det gärna ta lite tid. Ambitionen är att ha en trupp klar till första träningsmatchen 9:e februari. Men transferfönstret är öppet mars ut så det finns möjlighet att komplettera truppen fram till dess, säger Persson.

Några slurkar kaffe senare har vi hunnit lämna pratet om värvningar och trupp bakom oss. Avhandlat skillnader och likheter i träningsupplägg mellan olika sporter och kommit in på vad Persson vill sätta för prägel på den grupp som han nu är ansvarig för. Svaret handlar inte om något nytt spelsystem eller någon annan taktisk revolution.

– Det handlar om att få till en träningskultur där alla hela tiden vill bli bättre. Glöden måste komma från spelarna, vi är inte här för att motivera dem. Det är ett eget ansvar man har som fotbollsspelare. Föreningen har en ambition att vara högre upp än division 2 och jag har högre ambitioner som tränare. Och jag tror att alla spelare har det också. Men då krävs det att man är dedikerad och gör rätt prioriteringar, säger han.

Hur vill du att det ska se ut på planen när Maif spelar om 80 dagar då?

– Jag vill ju att vi ska föra och kontrollera matcherna. Men inte bara kontrollera utan även en attackerande fotboll med ett tydligt djupledsspel. Sen får man ju anpassa sig från match till match. Hur gör motståndarna? Vad kan vi göra för att vinna den här matchen? Grundtanken är att vi ska spela med en 4-3-3-uppställning. Sen handlar det om att kunna vara flexibel och anpassa sig efter de förhållanden som råder, säger Persson.

Han gör inga stora gester under tiden han pratar. Det är bara den allt mer intensiva glöden i ögonen när vi går in på spelsätt och fotbollens komplexa värld som visar hur mycket han brinner för sitt uppdrag.

När jag frågar vilken typ av tränare han är under matcher spricker han upp i ett leende innan han svarar:

– Jag är inte den typen som står och skriker. Det är svårt att påverka när väl matchen är igång. Det gäller att förbereda spelarna så bra som möjligt inför match. Sen när de är på plan så är det deras stund.

Själv gjorde Persson tio säsonger I Kalmar FF och var med och tog upp dem i allsvenska tre gånger om. Han gjorde också några år i Norge innan han avslutade spelarkarriären med sex år i Jönköping södra där han sedan gjorde ytterligare sex år som tränare.

Så med sig i träningsväskan in i Maif:s omklädningsrum så har han erfarenheter av fotboll från drygt 20 år på elitnivå.

Vad betyder det?

– Det är klart att erfarenheter från min egen spelarkarriär kan vara nyttiga att ha. Det kan skapa en förståelse för vad spelarna upplever och känner på planen. Men det är inget likhetstecken mellan det och att vara en bra tränare. Att vara huvudtränare är väldigt komplext och jag är ödmjuk inför rollen. Men det är väldigt intressant och inspirerande att jobba med människor och där vi är nu är det ju extra kul. När man är i starten och har en vision och en bild av var man vill. Kan man göra någon liten skillnad för någon så är ju det fantastiskt kul. Och man kan ju lära av alla. Det finns saker som jag kan lära mig av spelarna i truppen.