Allt större miljötänk hos länets golfklubbar

Mjölby var först. Nu får allt fler golfklubbar i Östergötland en hållbarhetscertifiering. "Det visar att vi är på rätt väg", säger Linköping golfklubbs VD och klubbchef Peter Östlund.

Jonna Örling, kanslist och ekonomiansvarig på Linköpings golfklubb, med beviset på certifieringen.

Jonna Örling, kanslist och ekonomiansvarig på Linköpings golfklubb, med beviset på certifieringen.

Foto: Privat

Golf2019-10-22 10:37

Den internationella utmärkelsen GEO Certified går till de klubbar som uppfyller omfattande och avancerade miljö- samt hållbarhetskrav. Mjölby GK var föregångare i Östergötland och blev godkända för flera år sedan, nu har fler klubbar i länet hakat på. Under året har bland annat Vadstena, Landeryd och Vreta Kloster fått klartecken att bli certifierade.

I dagarna har även Linköpings GK fått okej från GEO.

–  Vi har arbetat under nästan två år med att analysera, åtgärda och beskriva hur klubben jobbar, till exempel med att bevara och förstärka värdefull natur, hur vi jobbar med energiförbrukning och avfallshantering, eller hur vi jobbar med sociala aktiviteter som engagerar inte bara golfare, berättar Peter Östlund.

Han är glad över certifikatet men säger att det är nu det riktiga jobbet startar. 

– Certifieringen visar att vi är på rätt väg med vårt arbete inom miljö och hållbarhet, men vi kommer att ställa högre krav på oss själva nu och sträva efter ständiga förbättringar på i princip alla områden.

Peter Östlund fortsätter:

– Det behöver inte finnas någon konflikt mellan biologisk mångfald och skötsel av en golfbana, vilket många tror. Genom enkla åtgärder kan man gynna både fågel, insekter och groddjur på en golfbana. Vi skapar så kallade faunadepåer genom att lägga ris och död ved på lämpliga platser. Det gynnar många insekter. Vi har en bikupa på banan och säljer honungen i vår shop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!