Blågul framgång i British Open – svenskar i toppen

Första dagen på årets sista herrmajor är slut på Royal Liverpool. Med i British Opens toppstrid finns svenskduon Alex Norén (–3) och Alexander Björk (–2). –Jag slog slag som jag är stolt över själv, säger Norén.

Alex Norén har gått starkt under torsdagen på Royal Liverpool.

Alex Norén har gått starkt under torsdagen på Royal Liverpool.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Golf2023-07-20 15:18

Fyra var svenskarna som peggade upp på Royal Liverpool GC i Hoylake.

Först in i mål var Henrik Stenson. Dessvärre för Stenson blev det ingen drömgolf och han kom in på 73 slag, +2. För 2016 års vinnare väntar en hård kamp för att klara kvalgränsen under fredagen.

Desto bättre har det gått för övriga blågula hopp. Och allra bäst har det gått för Alex Norén.

41-åringen signerade för 68 slag, där en eagle på hål 15 var den absoluta höjdpunkten. Noréns spel räcker till en delad sjundeplats efter första dagen.

– Jag spelade grymt sista tio hålen. Jag slog slag som jag är stolt över själv. Det känns helt underbart att göra det, säger Norén i Viaplay.

"Ingenting var dåligt"

Ett slag bakom lurar formstarke Alexander Björk. Smålänningen gjorde fem birdies, tre bogeys och resten par under torsdagen. Han är på delad 13:e plats.

– Det kändes ganska bra. Tyckte jag spelade relativt stabilt. Det var ingenting som var fantastiskt men det var ingenting som var dåligt heller, säger Björk.

David Lingmerth, som tog sig in i tävlingen genom att sluta trea i förra veckans Scottish Open, är ett bakom Björk på –1, vilket räcker till en 19:e plats.

Amatören leder tävlingen

Majortävlingen toppas av en 22-årig amatör vid namn Christo Lamprecht.

Det sedan sydafrikanen gått runt på 66 slag, fem under par.

Den långe Lamprecht, 203 cm i strumplästen, har imponerat stort så här långt.

Med hjälp av långa drives och vasst närspel noterades han för sju birdies, två bogeys och resten par under första dagens spel i den klassiska majorn.

Därmed är amatören bäst i dag tillsammans med hemmaspelaren Tommy Fleetwood och argentinaren Emiliano Grillo.

– Jag har förtjänat att vara här. Jag tycker även jag förtjänat min plats högst upp ledartavlan med mitt spel i dag, säger Lamprecht enligt AP.

De riktigt stora namnen hade svårare att imponera. Scottish Open-segraren Rory McIlroy kom in på par medan världsettan Scottie Scheffler är ett under och tredjerankade Jon Rahm +3.

Än tyngre gick det för tvåfaldige majorvinnaren Justin Thomas. På elva slag över par är han näst sämst i hela fältet.

Amatören Christo Lamprecht imponerar i British Open.
Amatören Christo Lamprecht imponerar i British Open.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om