Så funkar golfens nya handicapsystem

Ett nytt handicapsystem har införts i Sverige. Men det är inte så krångligt som det låter.

Jon Molneklev, verksamhetschef vid Ombergs golf, hälsar säsongens första spelare välkomna till första tee.

Jon Molneklev, verksamhetschef vid Ombergs golf, hälsar säsongens första spelare välkomna till första tee.

Foto: Peter Calen

Golf2020-03-27 17:30

– Det går att grotta ner sig hur mycket som helst i systemet om man vill, men grunden är egentligen väldigt enkel.

Det säger Jon Molneklev, verksamhetschef vid Ombergs Golf Resort, precis innan han ska släppa iväg de första spelarna för säsongen från första tee.

Banan öppnade under fredagen och kön av spelare som ville ut i solskenet var lång.

Till årets säsong har svensk golf gått med i ett nytt världsomspännande handicapsystem. Sporten hade tidigare sex olika system, nu har hela världen ett och samma.

– Tidigare har golfen haft samma regelsystem att rätta sig efter, men flera olika när det kommer till spelhandicap. Nu blir det ett och samma överallt och det tycker jag är bra.

Vi låter Jon Molneklev förklara grunden i det nya systemet.

– Grunden är att ditt spelhandicap räknas ut av ett snitt av dina åtta bästa rundor från de 20 senaste. Det är egentligen ganska enkelt att hänga med på. 

Om man inte spelar så många som 20 rundor på en säsong så räknas snittet ut på de rundor man spelat, det finns olika variabler i systemet för det.

– När du spelat 21 rundor faller den äldsta bort. Det är lite för att man inte ska kunna "leva på gamla meriter" utan få ett så aktuellt handicap som möjligt efter vilken nivå man befinner sig för tillfället.

Nytt är också att alla kan registrera rundor från nio hål och uppåt. Tidigare fick bara de allra bästa spelarna, med lågt handicap, registrera tävlingsronder och/eller 18-hålsrundor. 

– Det är en stor och bra förändring. Om du spelar 13-14 hål och sen avbryter för exempelvis dåligt väder eller att det blir mörkt, så går det ändå bra att registrera även den rundan.

Alla handicapjusteringar sker i en central databas under natten, så spelaren får först se sitt nya handicap dagen efter att man spelat. Tidigare kunde man se det direkt efter registreringen.

– Så om man spelar fler än en rond samma dag ska man spela på samma handicap hela dagen, det justeras inte mellan ronderna.

Jon Molneklev har själv tidigare spelat på den svenska touren men sedan några år lagt ner tävlingsspelandet. Han har hcp 1,0 och har legat där de senaste åren.

– Jag har inte spelat så många tävlingar och därmed inte kunnat registrera så många ronder, men nu när jag kan få räkna sällskapsronder så kanske jag drabbas av det nya systemet och får en liten höjning, säger han och ler.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!