Projektet kallas för Grön infrastruktur och är lite av en banbrytare i golf-Sverige. För första gången har ett helt distrikt gått ihop för att skapa bättre biologisk mångfald på golfbanorna.
– Det finns några såna här projekt i andra delar av Sverige, men inget som har samma totalsyn och ingenstans är det lika noggrant utfört som här. Östergötland sticker verkligen ut, säger Peter Edman.
Samtliga östgötska klubbar utom en (Ingelsta) är med i samarbetet. Länsstyrelsen, kommunekologer och miljökonsulter är också involverade och bidrar med ekonomisk hjälp och med expertkunskaper.
– Vi har lagt ner en jäkla massa tid för att få tag i pengar, men vi har fått närmare en miljon kronor, säger Björn Gustafsson.
Björn är den som drar i trådarna kring jätteprojektet. Envishet, en stark vilja och lite tjat har gjort att han har fått alla att dra åt samma håll och satt Östergötlands miljöarbete på golfkartan.
Tycker alla klubbar att det här är en bra idé?
– Nästan alla är införstådda med att det måste hända nåt. Vi på golfbanorna ska vara mer tydliga med att vi gör ett jäkla fint naturarbete, men att det finns ännu mer att göra.
I projektet Grön infrastruktur har miljökonsulten Håkan Andersson från Calluna inventerat samtliga banor i länet. Nu håller han på att upprätta så kallade naturplaner för varje enskild bana.
Naturplanerna ska fungera som ett slags verktyg för banpersonalen. Hur ska det jobbas för att få ett rikare djur- och växtliv?
Gert Lövgren, eldsjäl i Mjölby GK:s miljöarbete, säger:
– Vi har längtat efter att få någonting att rätta oss efter så vi vet att vi gör rätt saker. Naturplanerna kommer att vara till jättestor hjälp för oss och för banpersonalen.
Förhoppningen är såklart att alla golfklubbar ska implementera naturplanen i sin vanliga skötselplan och jobba med åtgärderna på ett naturligt sätt.
– Det finns massor med enkla saker att göra som får stor betydelse för den biologiska mångfalden. Att anlägga en ängsmark, att fixa bibäddar, att sätta upp fågelholkar och restaurera små bryn är några exempel, säger Håkan Andersson.
På Kinda GK gjorde han sitt häftigaste fynd under inventeringarna. En sandödlehona som la ägg visade upp sig i en grusslänt – sandödlan är sällsynt och klassad som sårbar på den svenska rödlistan.
Nu ska alla golfare som passerar kolla efter ödlan och golfklubben har pratat om att arrangera en sandödlecup för barn. Naturupplevelser och spännande fynd har en bra effekt för sammanhållningen bland medlemmarna.
– Information är superviktigt. Man måste tala om varför man höjer ruffen eller låter död ved ligga kvar. Vet man bara om orsaken tror jag att de flesta köper det, säger Peter Edman.
Den här majdagen är vi på plats på Östad golf utanför Väderstad där Håkan Andersson ska upprätta en naturplan. Familjen Hilleby har drivit banan sen starten 1991 – för dom var det en självklarhet att vara med i projektet Grön infrastruktur.
– När jag frågar vissa spelare hur dagen har varit så handlar det inte så mycket om golfen utan om vilka blommor eller fåglar dom har sett. Det är deras bild av en bra golfrunda, säger Philip Hilleby.
För Håkan Andersson på Calluna är det ingen överraskning att golfbanor redan har fina naturvärden.
– Här på Östad finns exempelvis små bergiga öar insprängt i banan dit bina flyger. I det området kanske man inte ska slänga sitt gräsavfall och inte klippa så mycket. Det är en sak jag ska lyfta fram i naturplanen, säger Håkan.