Strejkhot på Linköpings största golfanläggning

Strejk hotar på Landeryds golfbanor – två veckor före sommarens första stora proffstävling på Vesterby. "Har vi ingen personal kan vi såklart inte arrangera tävlingen", säger klubbdirektören Björn Sturehed.

En del av personalen på Landeryds GK kan gå ut i strejk om en vecka.

En del av personalen på Landeryds GK kan gå ut i strejk om en vecka.

Foto: Peter Calén

Golf2023-06-13 17:01

Kommunal har varslat om strejk från och med den 20 juni för avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling. Knäckfrågan handlar om lägstalöner där Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare hittills inte har kommit överens.

Landeryd Golf AB, där Landeryds två banor samt Vesterby och Vårdsberg ingår, är en av tolv golfanläggningar runt om i Sverige där personalen kan gå ut i strejk om en vecka. Banchef, course manager, banskötare, greenkeeper, head greenkeeper och verkstadschef omfattas. 

– Jag har inte exakt koll på hur många det rör sig om, men skulle gissa på runt 25-30 stycken. Vi har en del utländsk arbetskraft som har egna företag, säger Björn Sturehed.

Redan om två veckor inleds den första av sommarens två stortävlingar på Vesterby, PGA Championship Landeryd Masters.

Tävlingen är säsongens största på den nordiska proffstouren MoreGolf Mastercard Tour.

– Har vi ingen personal kan vi såklart inte arrangera tävlingen. Det är den ena delen. Den andra är ju att vi inte kan erbjuda våra medlemmar och gäster spel på banorna om anläggningen måste stänga. Det skulle få stora konsekvenser och bli ett jättehårt slag rent ekonomiskt, säger Björn Sturehed.

I månadsskiftet augusti-september spelas Indoor golf group challenge på Vesterby, den största golftävlingen på östgötsk mark sedan SEO på Linköpings GK 1981. 

Enligt Kommunal vägrar Gröna arbetsgivare att höja avtalens lägstalöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. 

– Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

Gröna Arbetsgivare har en annan uppfattning.

– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Björn Sturehed blev själv informerad under tisdagsmorgonen och nyheten om strejkhotet är fortfarande ganska färskt.

Känner du någon oro?

– Det gör jag egentligen inte, och det är inte därför att jag negligerar detta. Jag försöker att inte oroa mig i onödan utan istället fokusera på att förbereda mig och göra det bästa möjliga av situationen.   

Björn Sturehed är klubbdirektör på Landeryds GK.
Björn Sturehed är klubbdirektör på Landeryds GK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om