Vill ändra Ryder Cup efter stjärnans Saudiflytt

Golfstjärnan Jon Rahm byter till den kontroversiella LIV-touren. Då hoppas Europakamraten Rory McIlroy på en förändring som gör det möjligt för Rahm att fortsätta att spela Ryder Cup.

Rory McIlroy och Jon Rahm. Arkivbild.

Rory McIlroy och Jon Rahm. Arkivbild.

Foto: Matt Slocum/AP/TT

Golf2023-12-08 10:51

Efter veckor av spekulation står det nu klart att Jon Rahm lämnar PGA-touren för att spela på den saudistödda LIV-touren. För detta uppges spanjoren få minst tre miljarder kronor.

I de senaste tre upplagorna av Ryder Cup har Rahm varit en viktig del av Europas lag. När Europa vann i Rom i somras var Rahm en av de stora profilerna och gick obesegrad i sina fyra matcher.

Oroas över framtiden

Efter att flera stjärnor, däribland Henrik Stenson, uteslutits från Ryder Cup efter att ha bytt till LIV-touren öppnar nu storstjärnan Rory McIlroy för en förändring i regelverket.

– Jon kommer att tävla på Bethpage 2025 (nästa Ryder Cup) så på grund av det här beslutet kommer Europatouren att behöva skriva om reglerna för att vara tillgänglig för Ryder Cup. Det råder ingen tvekan om att jag verkligen vill ha Jon Rahm i nästa Ryder Cup-lag, säger McIlroy som tidigare har uttryckt att inga LIV-spelare borde få spela för Europa.

Nordirländaren har annars gjort sig känd som en högljudd kritiker till touren som finansieras av Saudiarabien. Han har stora farhågor över golfens riktning just nu.

– Min oro är att om vi fortsätter på det här spåret så kommer vi att ha flera tourer som tävlar mot varandra vilket kan splittra publiken. Vissa gillar LIV, men majoriteten föredrar PGA. Om LIV kommer att fortsätta plocka ett par spelare per år kommer det att delas upp och det är inte bra för någon, säger han.

"Kannibaliserar på sin sport"

McIlroy, som själv spelar på PGA-touren, fortsätter:

– Man kannibaliserar på sin sport, på samma sätt som boxningen har gjort och några andra sporter också. Det bästa är enligt mig att ha alla de bästa golfarna på en och samma tour. Jag tror också att det är vad publiken vill.

Just nu förhandlar de saudiska finansiärerna bakom LIV-touren med PGA och DP World Tour (tidigare Europatouren) om ett ramverk för att bli kommersiella partners. Detta har tolkats som en potentiell sammanslagning.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på golftouren som konkurrerar med PGA-touren i USA och DP World Tour (tidigare Europatouren).

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond. Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sporttvätt") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Jon Rahm och Bryson DeChambeau.

Samtliga har stängts av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet har valt att bryta sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Jon Rahm uppges exempelvis ha fått minst tre miljarder kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!