Sporten tog en tur till Åtvidabergs GK, vackert belägen bana intill Bysjöns strand.

Till ÅGK kommer 30 000 besökare årligen och det spelas 20 000 18-hålsrundor om året. Banan är känd som en av Sveriges finaste, särskilt ett hål längs vattnet är berömt.

– Nu när fotbollen är lite down är vi Åtvidabergs största turistmagnet, säger ordföranden Björn Pettersson.

Artikelbild

| Golfen växer igen, vilket glädjer Åtvidabergs GK:s ordförande Björn Pettersson, banans vd Marcus Carlgren och pro Michael Persson.

Åtvidabergsklubben har kring 700 medlemmar och det har varit ett sakta växande antal de senaste fyra åren. Banan drivs av Marcus Carlgren som också är vd på resorten intill.

På golfens dag fick besökare testa puttning, chippning och att slå ut på drivingrangen. Under överinseende av Michael Persson, nye pron som anställdes i april. Persson har tidigare varit tio år på Vårdsbergs GK och han håller också på med racketsport och padel i Linköping.

Anställningen i Åtvid är på 75 procent.

– Mitt fokus är att ta hand om nybörjare och juniorer, att jobba långsiktigt för framtiden. Med intresse och tålamod kan alla lära sig spela golf, säger Michael Persson.

Åtvidabergs GK har sin egen golfvecka med tävlingar vecka 30. Det är årets höjdpunkt, plus då tävlingen på teen tour den 19 augusti.

Två ungdomar i Åtvidabergs GK, som kanske hamnar på någon tour i framtiden, är två tjejer från Björsäter. Ida Wedenberg är 15 år och Greta Nilsson är snart 14. Ida har redan börjat som instruktör och höll i chiptävling och putt-tävling på golfens dag.

– Jag vill inspirera andra att spela. Själv spelar jag för att umgås med kompisar, gemenskapen.

Vad är svårast?

– Att hålla humöret uppe när det går dåligt. Att få in tekniken, och slå likadant varje gång, säger Ida Wedenberg.

Greta Nilsson spelar golf för att det är roligt.

– En kväll med familjen eller kompisar är mysigt, säger hon.