Dopningsprov från OS stulet

Delar av B-provet som ska visa om hästen som vann OS-guld i hoppning i Aten var dopad eller ej, har stulits.Polis i England och Schweiz utreder stölden, uppger FEI, det internationella ridsportförbundet.

Göteborg (TT)2004-11-02 05:30

Några detaljer kring hur och när delar av B-provet från Waterford Crystal, riden av irländaren Cian O’Connor, stals, vill FEI inte ge. Förbundet hävdar dock att det som finns kvar att arbeta med räcker för att man ska kunna fortsätta analysen enligt de krav som FEI har.

Totalt testade fyra hästar positivt efter OS.

O’Connor förnekade, precis som till exempel tyske ryttaren Ludger Beerbaum, vars Goldfever också testade positivt, att han fuskat.

B-provet på avvägar

O’Connors veterinär medgav visserligen att han gett hästen medicin med den förbjudna substansen, men att det skett en månad före OS och att alla effekter av medicinen skulle vara borta när OS väl var i gång.

För hästar tas både urinprov och blodprov och det sker först en analys av det så kallade A-provet och om det är positivt och den som ansvarar för hästen vill ha ytterligare bekräftelse, så analyseras även B-provet.

Det är delar av B-provet som nu hamnat på avvägar, av allt att döma i Cambridge dit det transporterats från Paris och det laboratorium där A-proverna undersöktes.

I Cambridge finns ett laboratorium som FEI använder för sådana här kontroller.

Anonyma streckkoder

Säkerhetsbestämmelserna kring proverna är rigorösa. Ingen misstanke får finnas om att prover har manipulerats eller att de har förvarats på ett sådant sätt att proverna har påverkats.

Vid provtagningen direkt efter tävlingen förpackas halva A-provet i en säkerhetspåse och B-provet i en annan.

Samtliga prover förvaras noggrant och är inlåsta tills transport sker med specialbud till laboratoriet.

-- Det finns bara streckkoder på proverna, det vill säga de är helt anonyma och det finns inget som gör att en utomstående ska kunna identifiera vilka prover det handlar om, säger Peter Kallings, svensk veterinär med stor internationell erfarenhet av sådan här provtagning.

-- Förpackningarna har också flera säkerhetsnivåer. Först själva korken på förpackningen, som ej går att öppna efter förslutning. Sedan, för blodprov, kommer en plastask som är försluten med säkerhetstejp, därefter lägger man allt i en säkerhetspåse som inte går att öppna utan att det märks. Påsen läggs i sin tur i en frigolitförpackning med säkerhetstejp.

-- När provet sänds till laboratoriet placeras förpackningen därefter i säck med speciellt plastsigill med kodnummer på som avslöjar om någon försökt öppna den.

Kallings vill inte spekulera i vad som hänt med proverna från Waterford Crystal och vet inget om vad som försvunnit eller vad som finns kvar att analysera. Kallings har bara den information som kom via FEI:s kortfattade pressmeddelande.

Frits Sluyter, chef för veterinärenheten hos FEI, vill till TT inte säga mer än att analysen av B-proverna från Waterford Crystal fortsätter.

En intern utredning inom FEI av händelsen har startat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!