Uefabeslut om konstgräs nästa vecka

Förstudierna är klara och i nästa vecka kommer beslutet. Ja eller nej till konstgräs.Enligt Uefas vd Lars-Christer Olsson tyder allt på ett ja till konstgräs i europeisk toppfotboll.Men de som är rädda för Örebro-gräs behöver inte oroa sig.

Göteborg2004-11-03 05:39

-- Örebro har använts som avskräckande exempel i vår pilotstudie. Underlaget är för hårt och mattan måste bytas ut om den ska godkännas inför fortsättningen, sade Olsson när han besökte en idrottsmässa i Göteborg på tisdagen.

Underlaget till Uefas beslut är en studie om tredje generationens konstgräs, som pågått sedan 2003. Svaret ska presenteras i nästa vecka, men enligt Olsson är det i praktiken redan klart att internationella matcher ska få spelas på konstgräs lagom till säsongsstarten 2005/2006.

Enligt Uefa beror skaderisken för spelarna inte på underlaget, utan på ett allt för flitigt matchande. Att många spelare inte gillar att spela på konstgräs är en annan sak.

-- Men alla utfrågade tycker att en bra konstgräsplan ändå är bättre än en dålig naturgräsplan.

Sverige på efterkälken

Många toppklubbar i södra Europa tycker illa om planerna på konstgräs.

-- Ju längre söderut man kommer desto mindre positiva är klubbarna, där växer ju gräset bra. Men det finns också anläggningar, exempelvis sådana som är täckta med tak, där jag tror att man kommer att lägga om till konstgräs.

Ett exempel som Olsson nämner är Ajax hemmaplan, Amsterdam Arena. Att det kommer att ligga konstgräs där inom kort är han ganska säker på.

När det gäller de svenska arenorna och eventuella turneringar här är Olsson negativ.

-- Sverige är på efterkälken när det gäller arenor för fotboll.

För internationella turneringar vill Uefa ha finalarenor som tar 70--80 000 åskådare. Och sådana är det som bekant ont om.

Trots att Ullevi i Göteborg har löparbanor, något som Uefas vd ryser inför, anser han att det i Sverige bara är Ullevi som motsvarar organisationens krav.

Fler inhemska spelare

Lars-Christer Olsson berättade också att Uefa vill ha fler nationella spelare i de nationella ligorna.

-- Jag tror inte att man kan begränsa antalet utländska spelare eftersom det strider mot EU-lagstiftningen. Däremot kan man införa andra regler, som exempelvis att klubbarna måste utbilda ett visst antal spelare själva. Spelare som sedan ska vara med på matcherna också.

TT: Och hur ska man förhindra att klubbarna då värvar allt yngre spelare?

-- Det ska inte vara tillåtet med internationella övergångar före en viss ålder. Det blir en hård nöt att knäcka med kommissionen i Bryssel men vi måste ta upp den diskussionen.

Det är enligt honom ett första steg för att undvika den typ av människohandel som på vissa håll pågår mellan fotbollsklubbar, där hela familjer ibland flyttas mellan länder för att en 12-årig son begåvats med fotbollstalang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!