När VM i friidrott arrangerades på Ullevi 1995 blev Sverige unikt. Aldrig tidigare hade en värdnation blivit utan medalj i ett världsmästerskap. När EM avgörs på samma arena nästa år skulle det vara en stor sensation om Sverige skulle behövas skämmas av liknande anledning.
Mycket har hänt på tio år. Sverige har idag flera internationella stjärnor och deras lyskraft ger resultat. Det har aldrig varit så populärt bland barn och ungdomar att börja träna friidrott som nu.
Världsungdomsspelen i Göteborg är ett bra exempel på boomen. Det är nionde året det arrangeras och antal deltagare har ökat varje år. I helgen är 3 500 friidrottare på plats för att tävla på Ullevi.
-- Det kunde ha varit ännu mer, berättar tävlingsledaren Per Crona. Vi har fått säga nej till många sena anmälningar.
-- Vi skulle säkert kunna bli världens största ungdomstävling men vi får se hur det blir. Det får inte ske på bekostnad av kvalitet.
Vad är så speciellt med Världsungdomsspelen?
-- Att den 10-årige nybörjaren uppskattar det lika mycket som den etablerade världsstjärnan.
Flera av de svenskar, däribland Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm, som dominerar den internationella friidrotten idag har i yngre år deltagit i tävlingen.
Stefan Holm skriver i ett mail att det är en speciell tävling och påpekar att han vann båda de gångerna han ställde upp.
Eftersom spelen numer även har en seniorklass är det ett bra tillfälle för herrar och damer som jagar en OS-plats att ställa upp. I morgon tävlar till exempel den förre svenske rekordhållaren i stavhopp, Oscar Jansson.
-- Många duktiga utländska friidrottare som ännu inte är klara för OS har hört av sig, säger Per Crona.
Vad svarar du dem?
-- Samma sak som till alla. Du är välkommen om klassen inte är full, det kostar 70 spänn.
Per Crona förklarar att Världsungdomsspelen främst vänder sig till skandinaviska friidrottare men att tävlingsledningen egentligen inte säger nej till några som vill vara med, oavsett land.
Det är därför det - vid sidan av alla svenska dialekter - pratas engelska, polska och arabiska på Ullevis läktare. Island har en stark trupp på plats och som vanligt förvånas man över att det lilla landet kan vara så framträdande i idrott.
18-årige häcklöparen Olafur Kristinsson säger så här:
-- Hemma i Reykjavik blir vi redan som barn uppmuntrade att testa på olika idrotter. Populärast är fotboll, handboll och friidrott. Vi islänningar är envisa och det är en bra egenskap när man idrottar.
Olafur ska inte tävla förrän på söndag så fredagen ägnar han åt att heja fram sina landsmän från läktaren.
-- Det är första gången jag är med i Världsungdomsspelen. Det är häftigt att få tävla på en arena som Ullevi. Man får en kick av det och kan göra extra bra ifrån sig.
Linköpings GIF har flera lovande friidrottare med i spelen. Under fredagen sattes det största hoppet till längdhopparen Robin Lundh som tävlar i 17-årsklassen. Robin läser vid friidrottsgymnasiet i Karlstad och har i år tagit stora steg sin utveckling.
Speakern på innerplan presenterar längdhoppstävlingen som "en enorm tävling" och med 65 deltagare tar det onekligen ett bra tag mellan varje hopp.
-- Det är lite lurigt, säger Robin. Det är lätt att bli kall mellan hoppen. Lite skillnad från när man kör DM i Motala med fem deltagare.
Det är fjärde gången han är med i Världsungdomsspelen.
-- Det har inte blivit någon medalj hittills men jag hoppas att den första kommer idag.
Innan tävlingen trodde Robin att det skulle krävas 6,60 för medalj. Han hoppade jämnt hela tävlingen och i femte hoppet klämde han till med 6,73 - längre än han någonsin hoppat tidigare.
Dessvärre krävdes det ännu mer för medalj än vad Robin trodde. 6,73 räckte till en fjärdeplats - fyra ynka centimeter från medalj.
-- Jag är väldigt nöjd med hoppningen idag, det kändes stabilt. Det var en väldigt bra tävling överlag men det är alltid surt att bli fyra.
Islänningen Torstein Ingvarsson avgjorde tävlingen i dess allra sista hopp. Ha nådde då imponerande 7,38 - nytt världsungdomsspelsrekord.
Idag rullar spelen vidare och avslutas i morgon söndag. Det finns chans till fler lokala framgångar, bland annat genom Linköpings 14-åriga Elin Ledskog (höjdhopp) och Motala AIF:s sprinter Lina Törnqvist i 100 meter för Flickor 19 år.
Samtidigt som Världsungdomsspelen inleddes igår var det Golden League-tävling i Rom. Christian Olssons tränare Yannick Tregaro var självklart på plats för att coacha Olsson, men lika självklart åkte han tillbaka till Göteborg dagen efter.
För att hjälpa till med Världsungdomsspelen.
Vi skulle säkert kunna bli världens största ungdomstävling men vi får se hur det blir.