– Alla besiktningar är gjorda och vi har klartecken för spel hela den här säsongen. Jag räknar med att det kommer ett beslut inom de närmaste veckorna. Det blir i år eller nästa, säger Hans Mayer, på kultur- och fritidskontoret på Linköpings kommun.

Konstgräset på den då nya arenan lades på hösten efter EM-slutspelet 2013, men har en begränsad livslängd och behöver nu bytas ut. Det är ingen hemlighet att underlaget blivit allt hårdare och börjar bli slitet och nedtrampat. Det blir en kostnad, som finns med i budgeten, för kommunen på drygt två miljoner kronor.

Första tanken var att genomföra bytet efter arenakonserten med Lasse Winnerbäck i slutet av juni, vilket skulle kunna passa med tanke på att damallsvenskan i gör uppehåll under större delen av juli. Samtidigt ska LFC möta Kalmar 3 juli. Dessutom har Linköping City två hemmamatcher i division 1 inplanerade under den perioden.

– Det är mycket att ta hänsyn till med konserter och olika spelscheman. Allt sånt behöver klarna innan vi tar beslutet. Men om bytet görs redan 2018 så blir det i juli, säger Hans Mayer.

Hur lång tid beräknas att byta?

– Runt två veckor.

Konstgräset uppdateras ständigt med förbättrad kvalitet och kraven ökar hela tiden för att få godkänt för spel. Om inte bytet sker i sommar görs det inför nästa säsong, då det inte blir lika ont om tid.