5–3 (0–1, 2–0, 2–2, 1–0) till Jönköpingslaget betyder att säsongen är över för Solfjäderstaden och att Hovslätt får kvala vidare i nästa steg i kampen för att ta sig till allsvenskan.

Det var många tårar och mycket förtvivlan bland Motalalagets spelare. Även om Hovslätt var spelmässigt bättre och dominerade matchen kunde Fjädern mycket väl vunnit. Framför allt i förlängningen fanns det chanser.

– Det är surt. Bara 15 sekunder kvar. Alla kämpade så hårt. Synd för det här är ett trevligt lag att spela i, riktigt bra gjort ändå, säger Hanna Bergstrand, lånet från Berg.

Artikelbild

| Elise Henrichsen gav Solfjäderstaden ledningen, men Hovslätt vände och vann i förkvalet till allsvenskan. Segermålet kom med 15 sekunder kvar av förlängningen.

Matchens lirare i Solfjädern var målvakten Alva Dahl som gjorde mängder av högklassiga räddningar.

– Jag är besviken. Det är så tråkigt att det inte räcker. Hovslätt har mycket spel, men vi håller i försvaret bra. Vi gör det bra, men det räcker inte i sudden, säger Alva Dahl.

Att Hovslätt vann skottstatistiken med 7–2 i första perioden och 10–1 i andra perioden visar vilken spelmässig dominans som hemmalaget hade i Jönköpings idrottshus D-hall.

Men när Solfjädern visade på ett grymt hemjobb och försvarsarbete samtidigt som Alva Dahl räddade nästan allt så var matchen aldrig ospännande.

Artikelbild

| Ebba Stolt gjorde ett av Solfjäderns mål.

Elise Henrichsen gjorde 1–0 till Fjädern och efter två perioder var det bara 2–1 till Hovslätt efter två mål av Alva Jacobsson, båda gångerna framspelad av radarkamraten Jonna Wadsten. Det var de två som var Hovslätts poängdrottningar när seriesegern togs i Smålandsettan.

Det kunde varit 3–1 för Hovslätt, men Alva Dahl räddade straffen från just Alva Jacobsson.

Artikelbild

| Solfjäderglädje efter Elise Henrichsens 1–0-mål.

Totalt, efter Solfjäderstadens 1–0-seger i första matchen i Motala, stod det alltså 2–2 inför slutperioden.

– Time for heroes, skrev förre Solfjädertränaren Sebastian Hagård från läktarplats inför upplösningen.

Artikelbild

| Solfjäderglädje efter Elise Henrichsens 1–0-mål.

I tredje perioden tog Hovslätt initiativet och hade 3–1 och 4–2, men reduceringar av först Ebba Stolt och sedan av Hanna Bergstrand på passning från Stolt, när Solfjäderstaden tagit ut målvakten Dahl för en extra utespelare, tvingade fram förlängning och sudden death.

I förlängningen på tio minuter hade båda lagen chanser och både Hovslätts målvakt Lisa Liljegren, såväl som Alva Dahl, gjorde räddningar.

Artikelbild

| Solfjäderglädje efter Elise Henrichsens 1–0-mål.

Efter 9.45 avgjorde Emmy Rommedahl för Hovslätt, till hemmalagets och merparten av publikens vilda glädje.

Sorg i Solfjäderstaden förstås, men laget fick ändå stående ovationer och stolta applåder från den medresta Motalaklacken.

Artikelbild

| Stor cred till den som ger allt, sitt yttersta. Alla tårar och all besvikelse är tillåten om man faller på mållinjen. Solfjäderstaden föll med stor ära, skriver Jens Bollius efter förlusten mot Hovslätt.

– Vi gör det bra, men Hovslätts division 1-serie är bättre. Det är det som avgör egentligen, tycker Alva Dahl.

Ebba Stolt sade:

Artikelbild

| Alva Dahl gjorde en ny stormatch.

– En slitsam match. De är bättre i två perioder, men vi kämpar och gör det bra. Vi förtjänar att vinna.

Solfjäderstadens tränare Jonas Roback sade att Fjäderlaget höll motståndarna där de ville ha dem.

Artikelbild

| Kamp om bollen.

– Men de är duktiga och inte konstigt att de gör mål till slut. Vi gör slitet och skitgörat för varandra, vi täcker skott. Det är surt, även om Hovslätt har det mesta av spelet, säger Jonas Roback.

Alexander Karlsson, Hovslätts tränare, sade:

Artikelbild

| Motalafolket slöt upp.

– Väldigt skönt. Vi har ju haft spelet i båda matcherna. Skönt att vi vänder på det, i dag hade vi stolpe in. Jag är helnöjd med laget, var har ett ungt lag som presterar på hög nivå, tycker Alexander Karlsson.

Målen: 0–1 Elise Henrichsen, 1–1 Alva Jacobsson, 2–1 Alva Jacobsson, 3–1 Emmy Rommedahl, 3–2 Ebba Stolt, 4–2 Emma Thorsson, 4–3 Hanna Bergstrand. Sudden death: 5–3 Emmy Rommedahl.

Artikelbild

| Först på bollen gäller.

Publik: Cirka 400.

Hovslätt vidare med sammanlagt 5–4 och möter troligen Partille från Göteborg i slutkvalet till allsvenskan. Partille har 6–2 inför returen mot Fristad på söndagen.