– Det känns helt fantastiskt, säger han. Vi har känt att något varit på gång, men att det skulle gå fort det hade jag inte trott.

Att tävlingen tog stopp i semifinalen, efter en tjuvstart, var rätt så lätt att smälta då.

– Jag visste att jag var tvungen att göra en bra start för att ha en chans, men nu var jag lite för het. Surt, men så är det i den här sporten.

Artikelbild

| Mattias Wulcan från Linköping vann Top Doorslammer vid EM-tävlingarna i Tierp. Här får han klartecken för start av mekanikern Oliver Jonsson.

För det han kommer minnas mest från sin blott åttonde (!) tävling i Top Fuel är under kvalkörningarna i EM-deltävlingen i Tierp. Det var då han slog till, två gånger om dessutom.

"Dyr sport"

Första rundan gick på 3,9007. Den andra var bara en tiondel långsammare.

Två rundor under fyra sekunder gav honom kvalsegern och en extra slant i fickan för det.

– Lite pengar är aldrig fel, det är en dyr sport det här, säger han och ler.

Det blev han verkligen varse i helgen. För samtidigt som han putsade sitt personliga rekord med tre tiondelar sköt han sönder två motorer.

– Om den andra hållit i mål hade nog tiden blivit ännu bättre, skulle tro ner mot 3,84 och därmed Europarekord.

Han vann sin kvartsfinal enkelt på söndagsmorgonen men sen tog äventyret slut i semifinal. Och därmed också säsongen.

– Det är en tävling kvar, i England, men vi åker inte dit. Det får räcka nu. Nu handlar det om att plocka isär bilen och samla pengar till nästa säsong. Det här ger absolut mersmak och jag ser redan fram emot 2017.

Kågered slutar?

Samtidigt som vi såg Stefan Gunnarsson få sitt stora genombrott kan det mycket väl vara så att Mikael Kågered gjorde sin sista tävling på svensk mark.

Veteranen från Linköping, med EM-segrar de två senaste åren bakom sig, har i tidigare intervjuer i Corren sagt att 2016 kan vara hans sista säsong.

I går, efter att ha blivit utslagen i kvartsfinal mot finskan Anita Mäkelä, sa han:

– Vi får se. Samtidigt som det är en stor morot att få revansch när det gått så dåligt den här säsongen krävs det något extra både av mig och våra sponsorer för att köra en säsong till. Vi måste få till en större budget för att ta ett snäpp till och samtidigt måste jag sätta igång och träna tufft redan nu i höst för att kroppen ska klara alla de påfrestningar som man utsätts för.

Han funderar en kort stund. Sen säger han:

– Under oktober kommer det ett beslut. Då vet jag vad som gäller. Först ska jag avsluta säsongen med att åka till England och ta hem bronsmedaljen.

Wulcan överlägsen

Mattias Wulcan, tävlande i Top Doorslammer, hade en mycket bra helg i Tierp. Han har tidigare åkt 3,666, en tid farligt nära den gräns som förbundet har för hur fort man får åka i klassen.

– En säkerhetsgrej, berättar Wulcan. En gräns som nog funnits i säkert 20 år, för tidigare har ingen varit i närheten av de tiderna. Men nu när vi är där och nosar så kanske man får fundera över om den är rätt satt.

Under helgen var han helt överlägsen och tog sig hur enkelt som helst till semifinal. Där avbröts tävlingarna då regnet drog in över arenan.

Vad som nu väntar under resten av säsongen är än nu inte bestämt. Som teamchefen Pelle Eriksson säger:

– Det finns alltid någon serie någonstans i världen som är igång.

Mattias Wulcan:

– Vi får sätta oss ner och fundera över vad vi ska göra. Kanske fortsätter vi köra, kanske siktar vi på nästa vår.

Utvecklingen med nya bilen har hur som helst gått spikrakt i rätt riktning. Från att ha börjat lugnt med tider strax över fyra sekunder är man nu alltså nere på återkommande tider på 3,6 sekunder.

– Och har man åkt 3,6 vill man ner på 3,5, säger Mattias och ler.