Han blir nyckelspelaren i Libk

Många skulle nog sagt Matej Jendrisak, Simon Palmén eller Oskar Hovlund som de viktigaste spelarna i Libk. Jag säger - Andreas Blom.

Peter Calén, sportreporter

Peter Calén, sportreporter

Foto: Peter Calén

Innebandy2019-09-23 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blom är målvakt och jag är rädd för att han kommer få rätt mycket att göra i vinter.

Därför är han min nyckelspelare.

I kampen om målvaktsposten den här säsongen ser jag en tydlig "vinnare". Robin Laakso har rutinen och erfarenheten, nog så viktig, men har tydligt deklarerat att det är hans sista säsong i klubben. Familjen har köpt hus i Köping och flyttar dit om några månader.

Andreas Blom är i början av sin karriär och lever sin dröm att spela innebandy på högsta nivå.

Självklart kommer han i de flesta matcherna bli coachernas förstaval.

Konstigt vore det annars.

Libk har ett par säsonger bakom sig som präglats av rejält många avhopp och flyttade spelare. Jag förstår tränaren Johan Astbrants frustration över detta, för det är inga dussinspelare som gått iväg.

Man kan alltid säga om och men, självklart är det så. Men hade Libk kunnat behålla några av de mest tongivande, som Tobias Gustavsson och Gustav Fritzell, så hade man säkerligen varit i en annan position än man är idag.

Bra spelare lockar bra spelare, spelare som lämnar är ingen bra reklam.

Andreas Blom tros kunna bli en stabil och stadig SSL-målvakt under många år framöver och då måste han också ges chansen. Ordentligt.

Annars finns en risk att också han hittar en ny, vinnande förening och då står Libk där med stora bekymmer.

Att han dessutom blir min nyckelspelare grundar jag på att backsidan i Libk inte ser så stark ut som den gjort historiskt. Det är spännande uppsättning med supertalangen Emil Lögdberg som den jag ser mest fram emot att följa, men också Jesper Alms förvandling från forward  till back ska bli intressant.

Hur som helst är det helt andra spelrtyper jämfört med tidigare backar och det finns stor risk att många skott släpps till och då blir målvakten den sista utposten.

Därför blir Andreas Blom nyckeln till framgång.

I övrigt håller jag med Johan Astbrant om att det är dags för klubben att göra en tydlig och uttalad satsning för att nå tillbaka till toppen. Frågan är dock om de ekonomiska resurserna finns.

Att värva storstjärnor för pengar man inte har, läs Storvreta, hade varit enkelt men kortsiktigt. Därför har Libk levt sundare, efter sina förutsättningar, och skapat sig en ekonomi i balans.

För att få in pengar till bra spelare krävs bland annat bra publiksiffror. Men efter SM-finalerna har intresset dalat och siffrorna inte varit på den nivå man hoppats. Kanske är det därför vi även nu får se Libk åka ut i kvartsfinal?