– Jag har fortfarande ett driv att bli bättre och känner att jag har lite kvar att uträtta, säger han om sitt kringresande liv som "semiproffs" i vattenpolo.

Den som provat vattenpolo vet att det är en av de tuffaste sporterna man kan spela. Christopher Vang älskar att vara i vattnet och älskar att spela sin vattenpolo, på så hög nivå som möjligt där han hittar ett lag att spela i ute i världen.

Vang är en udda elitidrottare från Linköping som under elva år spelat i elva länder. Förutom Sverige har han matchat i Tyskland, Holland, Slovakien, Serbien, Malta, Israel, Kanada, USA, Brasilien och Australien.

Artikelbild

| Linköping. Christopher Vang är hemma och förutom ekonomistudierna blir det massor av träning, i vatten med LSF:s unga lag och på land i Crossfit highway-gymet på Tornby.

På meritlistan finns skytteligaseger i västra Australien för Fremantle mariners, två semifinalplatser i serbiska cupen, och så SM-guldet för ett par år sedan med moderklubben LSF i Linköping.

Han har spelat för svenska ungdomslandslaget, men även för juniorlandslag och A-landslag i Storbritannien, halvbritt som han är.

Precis som att de uppfunnit fotbollen så har britterna en gång hittat på vattenpolon.

– Jag finns med i den brittiska truppen, men det är ingen riktig satsning där nu, säger han.

Artikelbild

| Sverige. Christopher Vang spelar för Linköping i förra årets slutspel, här bronsmatchen som vanns mot Lund. I år spelar Vang för Stockholmspolisen.

Var är vattenpolo störst i världen?

– Balkanländerna eller i Ungern.

Artikelbild

| Hård fysträning krävs om man ska vara globetrotter i vattenpolo som Christopher Vang från Vikingstad.

Christopher Vang spelade för serbiska VK Nais från Nis i vintras. Laget spelade i Europacupen, där det blev förlust i första omgången, och gick till semifinal i inhemska cupen. Men Vang fick lämna laget till jul, efter att inte ha fått ut sin lön och inte kommit överens med tränaren.

– I sex år har jag spelat i Serbien. Jag har varit med om två konkurser och det är alltid ekonomisk kris där, inget förvånande, säger Linköpingskillen.

Vangs plan nu är att först åka till Toronto och spela slutspel i Kanada, laget jagar revansch för semifinalförlusten förra säsongen. Totalt blir det åtta matcher. Efter det blir det Israel och laget Patah Tikwa utanför Tel Aviv. Semifinal och förhoppningsvis final.

Efter det blir det Sverige, elitserie och SM-slutspel med Stockholmspolisen när nu Linköping föryngrar och bygger om sitt lag.

– Polisen är ett skönt gäng som jag gärna hjälper till guld, säger han.

Vad är din styrka och svaghet som spelare?

– Läser spelet bra och är i fysiskt bra form. Jag är skadefri, presterar när det gäller och har ett hyfsat skott, och bra pass. Men jag skulle vilja bli snabbare, och ha mer kyla i avgörande lägen.

Vilken är din dröm i vattenpolo?

– Ett mål jag har är att återvända till LSF för att vinna SM-guld igen, när laget vuxit till sig lite. Drömmen är att vinna Champions league, men då måste man vara väldigt bra för att ta plats i ett sånt lag och jag är ju 31 år, vet inte om det är möjligt.

Hur ska vattenpolo bli större i Sverige?

– Genom att ni i media ger det större plats, och att man lägger de största matcherna mer attraktivt. Vi borde spela mer på sommaren, tycker Christopher Vang.