Puttningen har varit Gabriel Axells svaga punkt under hela proffskarriären, och den där vårdagen i Danmark ställdes allt på sin spets. Vadstenakillen spelade utmärkt golf från fairway och träffade 34 av 36 greener under två varv. Ändå blev han tredje sist.

– Jag har nog testat alla olika grepp som finns, har försökt att blunda och putta och att bara titta på hålet. Ingenting har fungerat. I början på 2017 var det så dåligt att jag knappt tog mig under 80 slag på rundorna och tävlingen i Danmark blev droppen. Något var tvunget att hända, säger han.

Lösningen blev att högerspelaren Axell numera puttar från vänster. Det är han – vad han själv känner till – unik med i proffsvärlden.

– Det kanske låter som en konstig grej, men det gäller att hitta saker som fungerar för en själv. Det finns ingen gemensam väg till världstoppen, säger Gabriel Axell.

Han ler mot den värmande oktobersolen. Den något udda puttningslösningen har gett resultat, det fick han bevis på så sent som i förra tävlingen. I finalen på den nordiska proffsligan blev han 14:e man på Barsebäck efter ett andravarv på 68 slag.

– Jag hade en fruktansvärt dålig dag från fairway, men puttade helt magiskt. När vi käkade lunch efteråt sa en kompis att ”det var nog många som räknade ut dig när du bytte från höger till vänster, som inte trodde att du skulle komma tillbaka”. Sånt känns rätt skönt att höra, säger Gabriel Axell.

2018 har varit ett av hans bästa golfår på länge, kanske på grund av att han dragit ned på antalet tävlingar. Det skulle naturligtvis bli ännu bättre om han lyckades kvala in till Europatouren. I början på november inleds steg två (av tre) på en bana utanför Alicante i Spanien. Gabriel Axell har varit med i den tuffa kvalskolan förr och vet vad som väntar.

– Det känns som jag har en annan trygghet i spelet nu, jag behöver inte toppa formen för att ta mig runt banan på ett bra sätt. Jag har mognat som golfspelare den senaste tiden och strategin ute på banan har blivit mycket bättre, säger Gabriel Axell.

Det helt färska samarbetet med tränaren Petter Ederö hoppas han också ska leda till ett sving (!) uppåt i karriären.

– Jag har jobbat ihop med Lars Vangdal i fem års tid och kände att det var läge att byta. Det har inget med Lasse att göra – jag behövde bara få nya ögon på mig och nya synpunkter som jag kan ta till mig. Jag har inte kommit dit jag vill i karriären hittills. Nu är det dags att bli bra på riktigt.