20-åringen från Norrköping som kör för hårdsatsande Linköpings MS har haft en mindre lyckad säsong.

– Körningen har fungerat hyggligt, men jag har inte riktigt fått till det ändå. Lite hjärnspöken känns det som, vet inte varför, säger han efter den oväntade succén i enduroutmaningen Gotland Grand National.

Egentligen skulle Sebastian inte ens dit.

Artikelbild

| Sebastian Mårtensson intervjuas efter målgång. Femteplatsen i det meriterade startfältet var en skräll av crossåkaren från Norrköping.

Men.

– Det fanns en plats över i en bil, så jag efteranmälde mig. Jag hade inte förberett mig alls för det här, säger Sebastian som i visserligen körde i fjol.

– Då satt jag fast i ett lerhål i 30 minuter.

Juniorföraren som också ställde upp i elitklassen startade med sin nyinköpta träningscykel, och fick en bra känsla. Vid första tankningen fick han besked att han låg sexa.

– Trodde de menade att det var i juniorklassen och tänkte väl att det var bra.

Vid andra tankningen fick han reda på att det var totalt.

– Då förstod jag varför det mest var fabriksförare med stora tankar på hojarna runt omkring och som jag passerat. De behöver bara rulla igenom depån då istället för att fylla på vilket sparar tid.

I mål kom Sebastian femma efter de sex varven i det starka startfältet, drygt nio och en halv minut bakom segraren Albin Elowson.

– Hojen var helt förstörd efteråt, men jag kände mig hur stark som helst under loppet. Trots att jag inte förberett mig alls, sa Mårtensson om det lyckade slutet på säsongen.

Så nu blir det enduro i framtiden?

– Nej, tror inte det, bara en massa stenar och rötter.

Men GGN?

– Det vore kul, jag tar det som en rolig grej.

I damklassen vann som väntat Hanna Berzelius, Linköpings MS före systrarna Reimander. Emilia slog storasyster Martina men alla tre östgötarna kom på pallen.

– När vi kom till Gotland var det torrt och vi trodde det skulle bli ett riktigt snabbt lopp. Så regnade det hela natten före starten. Det blev lerigt och skitigt, tydligen är det vår grej, säger Emilia.

Starten avgjorde mycket placeringen mellan syskonen som snart åker till VM i enduro, Six days, om en vecka.

– Martina fick en dålig start och tvingades köra ikapp, jag fick en bra inledning på loppet. Även om jag var i depå tre gånger, säger Emilia.

Veteranen Magnus Öberg som kör för SMK Kolmården kom på sjunde plats i motion 40–49 år efter fem varv på tiden 3 timmar och 12 minuter. Det var hans 30:e Gotland Grand National, det första gjorde han som 15-åring och har gått i mål på samtliga tävlingar.

En oslagbar prestation?