Petersson är nyinvald som ordförande för Motala fotbollsdomarklubb. Han efterträder Bernt Gustavsson som nu jobbar som matchtillsättare över hela länet för ÖFF.

– Jag har mycket att tacka domarklubben för. Det känns bra att få ge något tillbaka, att hjälpa de unga att satsa, säger Jim.

Jim Petersson gör nu sin nionde säsong i superettan. Lokalt i Motala finns i år 17 domare, plus Jim själv och Tobias Wärn som också dömer på elitnivå som assisterande domare i allsvenskan.

Artikelbild

| ORDFÖRANDE. Jim Petersson är ny ordförande i Motalas fotbollsdomarklubb och har en idé om en gemensam upptakt.

– Så här många som vi är nu har vi inte varit på länge. Det kommer inte att bli så hård belastning, säger Jim.

På torsdag går tio föreningsdomare från Boren en steg 1-kurs och målet är utökat samarbete med klubbarna. Ett mål är också att få in tjejer till dömandet.

På måndagen samlades Motalas domare för snack inför säsongen och för olika tester, som att springa 40 meter på 6,3 sekunder och som att springa 75 meter på 17 sekunder, 44 gånger med 25 meters gång emellan.

Nya regler i år är att avspark efter mål får spelas bakåt direkt och målchansutvisning blir det inte om försvararen försöker spela på bollen. Då ska det bara utdömas varning.

Artikelbild

| Jim Petersson är numera ordförande i Motala FDK sedan Bernt Gustavsson tillsätter domare över hela länet.

Hur ska det skapas en bra atmosfär på planen?

– Nyckeln ligger hos oss, att vi är noggranna och tar matchen på allvar. Att vi gör det vi gör med glädje och passion. Då smittar det av sig. Alla vet att alla gör fel, både spelare och domare, säger Jim Petersson.

Domarbasen har en idé som skulle kunna fungera som ett nav för den lokala fotbollen, att ha en lokal uppstart som inför allsvenskan där lagen samlas och presenteras och där domarna kan gå igenom nya regler och dylikt.

– Det skulle bli ett lyft. Tänker mig biograf Royal med alla lag där och massor av intervjuer och videoklipp visas. Ett möte som skulle förbättra klimatet mellan alla, funderar Jim Petersson.