– Vi spelar för att vinna ligan, säger ghananen om Citys intåg i norrettan.

Hur vill du att ni ska spela?

– Vi ska attackera och vara ett offensivt lag.

Artikelbild

| Lawson Sabah värvades av IFK Göteborg från Ghana, som en tänkbar storspelare. Genombrottet har inte kommit blixtsnabbt och nu är han i Linköping City för att få speltid.

Din roll?

– Jag vill vara med både framåt, och bakåt, beskriver han sitt mittfältsspel.

När Sporten träffar Sabah på Linköping arena har han precis kört ett extrapass inne på planen. Ett förmiddagspass där han extratränat rörelser och löpvägar, för att bättre komma till skott framåt.

Lawson Sabah är heltidsproffs och vill utveckla sin fotboll så mycket han kan.

– Jag är nöjd med min insats här, men det finns mycket jag kan förbättra, säger han.

Sabah växte upp i Inter allies, talangklubb i afrikanska Ghana. Det var de som hjälpte honom till Sverige, via en turnering för snart fyra år sedan.

Sabah fick plats hos IFK Göteborg och var där i två år i allsvenskan. Det blev ett 15-tal allsvenska matcher och ett par mål. Men genombrottet har inte riktigt kommit, såsom IFK Göteborg hoppats på.

I fjol spelade Sabah ett halvår i superettan med Varberg, och nu har han gått vidare ytterligare ett steg ned, till Linköping City på tredjenivån.

– Det här är en möjlighet som vi och Lawson fått från IFK Göteborg. De trodde han var nästa storspelare, men det har inte gått så fort som de trodde. Nu har han möjlighet att få speltid och utvecklas här hos oss. Han är en kraftfull spelare och kan bli allsvensk, bedömer Ciys manager och tränare Melke Alan.

Vad har han kvar att lära?

– Det är lite spelförståelse och hur man spelar. Men det tror jag kommer, säger Alan.

Lawson Sabah, som startat alla sju matcher i norrettan, säger att han vill spela så många minuter som möjligt och han vill vinna alla matcher. Han har kontrakt till november.

– Jag vet inte vad som händer sen, vi får se, säger 21-åringen.

Vad gör du när du är ledig i Linköping?

– Jag och Mike (Uwusu) brukar gå till parken i stan och kolla på träden. Det är fint. Sedan kollar vi på film också.

Vilken film såg du senast på bio?

– Black panther, svarar Lawson Sabah.

Linköping City har en tuff match på söndag, borta mot topplaget Carlstad United, och måste omorganisera sitt försvar. Mittbackarna Ivan Bukenya och Patrik Johansson är båda avstängda.

– Vår chans är vad vi gör det till. Jag tycker att vi har visat att vi håller i division 1. Om vi kan göra saker noggrant kommer utfallet att bli bra, säger Melke Alan.

Citys tränare bedömer att fotbollen i söderettan innehåller mer spel, medan norrettan är mer brunkarfotboll med fysik och kontringar och rakt spel.

– Men det har blivit mer spel i norr också, säger Linköpingstränaren.