Appen ska hjälpa handbollen undvika skador

AIM-Control. Appen som ska hjälpa handbollen att minska risken för skador. Ett idrottsmedicinskt forskningsprojekt som leds från Linköping universitet och där RP IF medverkat.

Kajsa Johansson, docent i fysioterapi vid Linköpings universitet.

Kajsa Johansson, docent i fysioterapi vid Linköpings universitet.

Foto: Peter Calen

Handboll2020-02-29 07:00

Kajsa Johansson är docent i fysioterapi vid Linköpings universitet (LiU). Hon är också tränare för utvecklingslaget på damsidan i RP och tidigare spelare i klubben.

I sin roll som forskare leder hon ett projekt tillsammans med fysioterapeut Jennie Claesson vid Ortho Center Rehab i Göteborg.

– Syftet är att spelaren som använder verktyget ska stanna upp och reflektera över hur hen mår, samtidigt som det är en kartläggning av skadepanoramat för att ge handbollen ett underlag att arbeta vidare i försök att minska skador inom sporten. Sen förväntar vi oss kunna se en mängd olika saker i studien som kan vara relaterat till hur skador uppstår, hur individens både fysiska- och psykiska mående var vid skadetillfället och så vidare, berättar Kajsa Johansson.

RP har varit pilotförening tillsammans med både HK Aranäs och Eskilstuna Guif. Allt började som en pappersenkät under 2014, men har nu gått över till en app där deltagarna en gång i veckan får ta ställning till hur de mår i sin idrottssatsning gällande sin fysiska status såväl som hur spelaren mår känslomässigt.

Under den här säsongen körs projektet fullt ut inom svensk elithandboll i samverkan med Svenska Handbollförbundet, vilket innebär att man fokuserar på spelarna i högsta serien för både damer och herrar.

– Många pratar om att handboll är en väldigt skadedrabbad idrott och nyligen kom det siffror baserade på försäkringsdata som bekräftar just det, både i mängd och hur allvarliga skadorna är. Därför har förbundet och Svensk Elithandboll tillsammans med oss påbörjat forskning baserat på spelarnas veckoregistreringar där deltagarna svarar på en mängd frågor. Detta kan sedan användas på flera sätt, både i nutid av den enskilda spelaren och det aktuella lagets medicinska team, men också av oss forskare för att samla in en massa information som vi sen ska sammanställa efter säsongens slut.

Projektet pågår till maj, när elitsäsongen tar slut. De första slutsatserna tror forskarna ska kunna vara färdiga under slutet av året eller början av nästa. 

Kajsa Johansson är väl insatt i RP:s damlag som på ett drygt år drabbats av fyra svåra knäskador, inte minst för att en av de drabbade är hennes egen dotter Emma Johansson.

Vad är din analys av skadorna?

– Bara otur, inget annat. Man ska komma ihåg att det endast tar upp till 50 millisekunder för främre korsbandet att gå sönder från markkontakt, så ibland är olyckan framme utan att det går att förhindra. Kroppen hinner inte parera förrän det är för sent.

– Sen är tjejer mer utsatta än killar när det gäller knäskador. Forskningen har rapporterat att det är cirka två-tre gånger större risk att en tjej korsbandsskadas jämfört med killar. Men RP arbetar väldigt frekvent med knäkontroll som bevisats kunna minska andelen korsbandsskador, ledare och spelare är utbildade, men alla skador kan tyvärr inte förebyggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!