Handbollsprofilerna om EM-finalen: "Målvakterna avgör"

Sverige har överraskat många på sin väg till söndagens EM-final i handboll. Vi tog tempen på några lokala profiler och bad dem ge sina betyg på mästerskapet.

Jan-Lennart Olsson, Mats "Näsa" Carlsson, Tobba Larsson och Pierre Thorsson.

Jan-Lennart Olsson, Mats "Näsa" Carlsson, Tobba Larsson och Pierre Thorsson.

Foto: Corren

Handboll2022-01-29 19:00

Tobba Larsson, Mats Carlsson, Pierre Thorsson och Jan-Lennart Olsson. Alla stora profiler i RP och Saab när det begav sig och med ett stort hjärta för handbollen. Här är deras svar på våra frågor inför finalen mot Spanien?

1) Hur har ni följt EM och vad säger ni om den svenska insatsen. 

2) Hur går det i finalen och hur högt ska vi värdera ett svenskt EM-guld i handbollshistorien under de förutsättningar som varit.

Jan-Lennart Olsson:

– Jag har inte så många kanaler här hemma men har följt alla svenska matcher och några av de andra. Jag måste säga att Sverige gjort det otroligt bra, långt över alla förväntningar man kunde ställa på laget. Sen kan man alltid diskutera om det här mästerskapet skulle spelats, med tanke på hur covid slagit mot en del lag. Det blir aldrig riktigt rättvist när vissa lag drabbas hårdare än andra, å andra sidan kommer det inte stå i några historieböcker senare, det är resultaten som räknas.

– Finalen kommer bli stentuff, jag säger att det är 50-50 vilka som vinner men hoppas och tror på svensk seger med 29-27. Och jag skulle nog värdera ett guld lika högt som de andra man tagit, med tanke på att det var många nya spelare i laget inför turneringen och hur man har hanterat den situationen.

Mats "Näsa" Carlsson:

– Jag är sjukskriven efter att ha opererat ena knäet här före jul så jag har sett 99 procent av alla matcher som spelats. Jag missade Norge-Island, men den ska jag nog se i efterhand. Sverige insats har varit väldigt imponerande, långt över de förväntningar jag hade ställt på laget. Man kan diskutera det rättvisa i att vissa lag drabbats hårdare än andra av sjukdomar, men Sverige har i alla fall hanterat det väldigt bra och fått spelare som först var petade ur truppen att ställa upp på ett fantastiskt sätt.

– Jag tror på en ganska målsnål final och säger 24-21 till Sverige. Målvakterna kommer få en väldigt stor betydelse och får Sverige igång sitt målvaktsspel har vi väldigt stor chans.

Tobba Larsson:

– Den svenska insatsen har varit helt otrolig, fantastisk. Man visste inte inför mästerskapet var man hade det här laget, men de har haft en jäkla förmåga att resa sig från svåra underlägen och där ser man hur viktiga etablerade är. Vi hade en sån spelare i Saab när vi gick till SM-final 1990, islänningen Torbergur Adalsteinsson. Man såg i ögon och kroppsspråk när han hade bestämt sig och fick på det viset med sig övriga i gruppen. På samma sätt har Andreas Palicka och Jim Gottfridsson otroligt stor betydelse för det svenska laget och har lyckats få med sig de andra.

– 32-30 säger jag. Jag tror det blir en match där både lagen kommer springa mycket och hoppas på många mål. Sett till storhet kommer självklart VM-guldet 1990 högst på alla listor men med det här resultatet är det helt klart så att Sverige återigen etablerat sig som ett av världens bästa lag.

Pierre Thorsson: 

– Jag har sett alla Sveriges matcher, så klart, och en del av de andra. I början av turneringen såg det rätt så knackigt ut om man ska vara ärlig, men jag tror att vändningen kom när man lyckades ta sig direkt till mellanrundan för där släppte nog en del press. Efter det har det rullat på, kanske inte med något skönspel direkt men med väldigt mycket hjärta i laget. Viktigt också att de spelare som kom in sent i laget tog den plats de förväntades göra.

– Jag tippar med hjärtat och säger 28-27 till Sverige, men det är mest ett tips med hjärtat. Spanien vann ju mötet i gruppspelet och kommer bli oerhört svåra. Om det skulle bli ett guld är det jättestort, att vinna 20 år efter förra guldet i EM. Jag anser nog att det är ännu svårare att vinna EM idag, att det är fler länder som har potential att ta guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!