Handbollsstaden som tappat sin glans: "Lider"

Vad har hänt med handbollsstaden Linköping? Handbollsprofilerna Tobba Larsson och Per Claudius funderar en del på det. "Det skulle behövas ett omtag I RP", säger de.

Tobba Larsson och Per Claudius, två handbollsprofiler som tycker till om den dystra utvecklingen för just handbollen i Linköping.

Tobba Larsson och Per Claudius, två handbollsprofiler som tycker till om den dystra utvecklingen för just handbollen i Linköping.

Foto: Claes Nilsson

Handboll2022-12-02 20:00

Gillar man handboll på elitnivå var det ett tag sedan det fanns något att glädja sig åt i stan. Numera är det bottenkamp i division 1 som gäller för både dam- och herrlaget i RP.

– Jag lider lite. Det var inte så längesen det var hausse kring herrarna som var allsvenskt och Steven Larsson och några till värvades. Otroligt nog åkte de ur den säsongen (2013/14), efter det har laget bara tappat spelare hela tiden, säger Per Claudius.

Han har massor med år bakom sig i Linköpingshandbollen, både som spelare och ledare, i RP och i saliga IF Saab. Under hösten har han hjälpt ett lag med träningen, annars har engagemanget i RP upphört.

Tobba Larsson behöver heller ingen närmare presentation, hans gärning för Linköpingshandbollen är minst lika stor. Men inte heller Tobba finns med kring RP längre, även om han ser en hel del matcher.

– Det är fortfarande roligt att komma ner i hallen och träffa människor. De riktiga entusiasterna är ju fortfarande där, Bolle Persson, Pierre Thorsson, Jan-Lennart Olsson. 

Från sidan har de sett den negativa RP-trenden som blivit allt tydligare.

– Vi ska inte sitta här och bara snacka om att allt var bättre förr, men jag tror ändå att RP skulle må bra av att titta tillbaka. Vad gjorde att klubben var så framgångsrik förr, att man fick fram såna spelare och att det var så många som spelade handboll, säger Tobba Larsson.

Vad gjorde ni?

– Jobbade mer med föreningskänslan. Idag känns det om att varje lag är en egen liten förening i föreningen, säger Per Claudius.

– Vi hade exempelvis en stor ledarträff inför varje säsong med utbildningar – det skapade en föreningskänsla. Där kunde vi prata värdegrund och spelidé. Det är ju delvis därför som vi gamlingar fortfarande umgås, säger Tobba Larsson.

Ungdomslagens resor till cuper och turneringar lyfts också fram som en framgångsfaktor.

undefined
Per Claudius var stark som linjespelare under IF Saabs glansdagar.

Både Tobba Larsson och Per Claudius anser att RP först och främst ska fortsätta jobba som en ungdomsförening och försöka få fram talanger som man sedan kan skicka vidare till klubbar högre upp i seriesystemet.

– För några år sedan satt jag i ett möte med den dåvarande ordföranden som visade powerpoints med målsättningar och att RP skulle vara allsvenskt inom några år. Jag sa att jag tycker det är bättre att RP fokuserar på att vara en ungdomsförening som fostrar spelare på och utanför plan, samt att man har utbildade ledare som utvecklar spelare. Ha inte någon målsättning med allsvenskan eftersom det saknas en organisation för det. Forma först en fin förening för ungdomarna, sen kan man titta på nästa steg och ta upp det en nivå, säger Per Claudius.

Nu har man ändå en målsättning om allsvenskan för både dam- och herrlag så snart som möjligt.

– Då måste man sätta sig ner. Vad krävs? Vad behöver vi för ledare, spelare och övriga resurser. För herrlaget är det viktigt att laget coachas som ett seniorlag med tydliga roller, säger Tobba Larsson. 

undefined
Tobba Larsson under tiden som tränare i Linköpings Lejon.

Corren har också varit i kontakt med Bolle Persson, som under många år varit starkt engagerad i Linköpingshandbollen. Han har sitt recept klart för att stan ska få elithandboll.

– Det krävs ett ledarskap med långsiktigt, tålmodigt och målmedvetet arbete. De egna talangerna måste tas om hand, alldeles för många försvinner från Linköping. RP måste hitta tillbaka till att utbilda spelare som med sina lag ska ha målet att spela steg 5 i USM, säger Bolle Persson.

Tobba Larsson och Per Claudius har många år bakom sig i RP-handbollen. "Föreningen ska inte driva sina a-lag som ungdomslag", säger Tobba Larsson.
Tobba Larsson och Per Claudius har många år bakom sig i RP-handbollen. "Föreningen ska inte driva sina a-lag som ungdomslag", säger Tobba Larsson.
RP IF

Klubben bildades 1957. Både damerna och herrarna spelar i division 1.

Den sista april 2022 hade föreningen drygt 700 medlemmar och 24 lag. 2007 hade föreningen cirka 1 200 medlemmar och ungefär 45 handbollslag.

Det egna kapitalet är drygt tre miljoner kronor.

RP:s vision är "RP IF Linköping, plantskolan med sikte mot eliten!"

Källa: RP:s hemsida/Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!