Ung och ny vill ta RP mot toppen

Med endast 25 år på nacken har Ludvig Carlsén fått förtroendet att leda RP:s damseniorer i kommande division 1-säsong. "Det är spännande att skapa en kultur där alla drar åt samma håll", säger han.

RP:s nye tränare Ludvig Carlsén är ung med mycket potential.Tillsammans med A-laget ska han ta nästa steg.

RP:s nye tränare Ludvig Carlsén är ung med mycket potential.Tillsammans med A-laget ska han ta nästa steg.

Foto: Rebecca Candevi

Handboll2019-09-26 07:00

När Ludvig Carlsén var liten började han utöva handboll i Vadstena HF tillsammans med sin bror. I släkten har sporten varit ett stort intresse och det smittade även av sig på honom. I många år var han aktiv och hade också några säsonger i Mantorp. Tränarrollen kom han in på redan som 12-13-åring då han fick hjälpa till i ett knattelag i föreningen. Där och då startade också resan mot att satsa fullt ut på ledarrollen och lägga utövandet åt sidan. 

– Jag slutade spela handboll själv när jag var drygt 20 år i och med att jag kom med i distriktslagsverksamheten som tränare. Ett tag var jag huvudansvarig för två lag i Närkes och Östergötlands distrikt samtidigt som jag var ansvarig för A-flick och A-pojk i Vadstena. Det blev lite mycket med att spela handboll själv också och jag tycker det är kul att vara tränare och ville samla på mig så mycket erfarenheter som möjligt inom det, förklarar Carlsén. 

Handbolls-Sverige började få upp ögonen för den unga tränartalangen och förfrågningar började komma från flera klubbar.

– Jag har aldrig haft svårt för att säga vad jag tycker och tänker. Samtidigt har jag alltid tyckt det varit roligt att driva grupper framåt och att jobba med ledord som gemenskap och glädje. Det kanske är klyschigt men det är spännande att skapa en kultur där alla drar åt samma håll, säger Carlsén. 

När han skulle ta nästa steg i karriären föll valet på RP som låg bäst till geografiskt. Han tog över A-flick i föreningen och gjorde ett bra jobb under säsongen. När Johan Pettersson lämnade uppdraget som tränare för A-laget valde ledningen att ställa frågan till Carlsén om han ville ta över. Han tackade ja och har därmed redan som 25-åring fått huvudansvaret för att leda ett lag på division 1-nivå. 

– Jag har absolut kommit långt med tanke på min ålder. Det känns otroligt roligt, men sen kan jag vara otroligt barnslig också. Jag är ju 25 och det märks ibland, säger Carlsén och skrattar. 

Hur reagerar du när du fick frågan om att ta över A-laget? 

– Hjälp!, säger Carlsén och tystnar. 

–  Nej, men jag tyckte väl att det var ett bra steg. Sen var jag lite osäker på huvudansvaret till en början. Jag blir ju ändå som en ambassadör för damverksamheten i Linköping men också i hela Östergötland i och med att RP ligger högst i seriesystemet här. Men jag tycker det är roligt och anser att jag själv är redo. 

Några i laget är lika gamla om inte äldre än dig. Hur är det? 

– Jag tänker inte i den banan utan tänker mer att jag är ledare och de är spelare. På något sätt är vi ändå jämlika. Jag är inte någon diktator som står och styr allting. Jag vet att de som är födda 93 och 94 har erfarenheter också. En bra ledare vågar ta hjälp och ser också att man har brister. Man måste kunna inkludera alla i gruppen. Sedan får jag avgöra i vilken utsträckningar jag tar med vad alla säger. Det är många som tycker och tänker och det är ändå jag som ska ha en bild över vart vi ska och hur vi ska göra det. 

På lördag väntar seriestart mot HK Önnerediterna för RP:s damer på hemmaplan. Vad för målsättning gruppen har satt tillsammans vill inte tränaren gå in på. Men vad han själv har för tanke är att laget ska ligga i toppen. 

– Den övre halvan ska vi vara i om vi gör vårt jobb fullt ut och får behålla alla. Sen handlar det om skador och liknande. Man vet aldrig vad som händer. Men ser det ut som det gör nu tycker jag absolut vi kan ligga i toppen. Sedan är det skönt att möta alla en omgång för att se vilken nivå man är på, säger Carlsén och fortsätter: 

– Vi kommer lägga fullt fokus på vårt spel inför premiären. Oavsett vilka vi möter måste vi fullfölja vårt spel. I grunden ligger allt på oss själva. 

Julia Utterström och Paulina Blick har fallit bort inför säsongen. Men annars är stommen kvar med bland annat Mika Thorsson, Elin Sjöbrink och Olivia Thörnholm.
Julia Utterström och Paulina Blick har fallit bort inför säsongen. Men annars är stommen kvar med bland annat Mika Thorsson, Elin Sjöbrink och Olivia Thörnholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!