Här är priset för Europaäventyret

Europaspel kostar mycket tid och kraft för Linköpings VC. Priset för första omgången mot estniska topplaget Pärnu: uppemot 140 000 kronor.

Tufft motstånd väntar för LVC och coachen Johan Isacsson.

Tufft motstånd väntar för LVC och coachen Johan Isacsson.

Foto: Per Bergsten

Volleyboll2019-11-12 19:00

– Kul att vara med i de här sammanhangen igen, men det är också extremt mycket jobb. Det är svårt att lösa det varje år, säger ordföranden Bo Kindgren.

Han inledde själv tisdagen med att åka med bussen till Arlanda för att hämta upp onsdagens motståndare i Sporthallen. Därefter var det incheckning på hotell, tekniskt möte, utbildning kring dopningsfrågor, middag. . .och diverse annat. LVC har inte varit med i de här sammanhangen på 16 år och sedan dess har kraven höjts och regelverket skärpts.

– Det finns regler för precis allt. Bara en sådan sak som att du måste ha minst tio spelare med i matchtruppen. Annars får du böta 2 000 euro för varje spelare som saknas, säger Kindgren.

Pärnu får själva stå för flygresan, men i övrigt ska hemmalaget ta alla kostnader. Så blir det förstås även i returen i Estland om ett par veckor. Fast tvärtom.

Bo Kindgren säger:

– Svårt att säga exakt vad kostnaden blir, men för den här omgången kan jag tänka mig att den landar uppemot 140 000 kronor.

Hur får ni ihop det?

– Bra fråga. Det är tufft, men det är sponsorer som gäller. Vi tror att spel ute i Europa kan vara ett sätt att behålla spelare längre. Att de får något än elitserien att se fram emot och sikta på.

Regerande svenska mästarlaget slår helt klart ur underläge där vinnande lag efter två matcher går vidare till sextondelsfinal och möte med Mlados Ribola från Kastela i Kroatien, en liten stad nära Split. Därnäst väntar motstånd från Albanien eller Italien.

Totalt finns 40 klubbar från 28 europeiska länder med i det som kallas för CEV Volleyball Challenge cup och Johan Isacsson, LVC-coachen, räknar med svårslaget motstånd. Betydligt, betydligt vassare än det Södertelge som LVC mycket överraskande föll mot i elitserien i lördags.

– Estland är en stark volleybollnation och nästan alltid med i EM-slutspelen. Vi kan spela helt utan press, säger Isacsson.

Vad blir viktigast för att ni ska kunna skrälla?

– Att vi kan hantera deras servetryck som blir något helt annat än vad vi är vana vid. Dessutom måste vi själva satsa hårt på våra servar för att hålla deras passare från nätet. Det blir bra läropengar för oss att möta så starkt motstånd. Vi har många nya spelare och jag har tålamod. Jag lovar att vi kommer att bli mycket bättre.

Planen är också att få in ytterligare en värvning innan transferfönstret stänger om en dryg månad.

– Vi jobbar på det, men inget är klart, säger Bo Kindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!