Motala AIF:s fotbollsklubb är lite som den tidning du just nu läser, hatkärleken är stark från stadens invånare. Från folkets sida då, vill jag betona. Maif, ortens bästa lag och klubb i den största sporten fotboll, vill förstås lika väl för stan som lokaltidningen vill. Det blir bara lite provocerande ibland när det jobb som ska göras görs. Då kan det bli lite klagande i största allmänhet, men alla vet samtidigt innerst inne vad Maif och lokaltidningen betyder. Alla vill ta staden och bygden framåt.

Jag har hört folk klaga på tidningen och dess journalistik och dess innehåll, ofta tycker man att det var bättre förr, men samtidigt läser och tittar just de personerna på allt vad som görs från MVT:s håll, nyfiket och intresserat.

Så är det med Maif också. Maif och dess ledare och entusiaster kan inte göra någonting utan att det sticker i ögonen på folk, och samtidigt tror jag att de som irriteras följer varje steg som klubben tar. Alla vill att Motala ska ha ett riktigt bra fotbollslag, men det är mycket prestige kring hur vägen dit ska se ut.

Jag är själv inte från Motala från början, och framför allt är jag inte uppvuxen i någon av småklubbarna kring Maif. Det kanske är därför jag ser mer positivt på Maif än vad många andra i stan gör.

Det jag ser i Motalafotbollen är ju ett Maif som skapat lokala idrottens bästa grej genom tiderna, Vätternrundan, något som alla klubbar på orten lever på. Jag ser också ett Maif som till stor del med egna muskler byggt kommunens två enda konstgräsplaner, där alla andra lag också kan spela. Dessutom har väldigt mycket av övriga föreningars framgång på A-lagsnivå på herrsidan varit mycket tack vare överblivna spelare från Maif.

Nu sitter säkert redan en del småklubbsmänniskor och svär över både mig och Maif, men det är detta jag ser. Med detta i minnet har jag svårt att se varför alla inte hjälper fram Maif till framgång. Jag förstår inte varför agget finns.

Samtidigt är Maifs största utvecklingspotential den föreningskänsla som inte finns på Idrottsparken, det klubbhjärta som mycket mer påtagligt finns hos både Boren, LSW, Zeros och IFK.

Det är där Maif måste breddas, många fler människor behöver finnas i vimlet kring träningar och matcher på IP.

Många tror jag har bilden av Maif som en rik elitklubb tack vare Vätternrundan och att det bedrivs som ett företag. Det är svårt att hitta nya eldsjälar då. Men Maif har hackigt med ekonomin, vilket klubben jobbar med att rätta till.

Två bra steg har tagits de senaste åren, damlaget och nya samarbetet med Dribbla United. Det ger fler ben som om det hålls i lär ge fler Maifhjärtan.

En nästan helt ny styrelse valdes också in nu i våras, nya namn som jag också tror kan öppna upp famnen till omvärlden.

Det är det Maifs fotboll behöver, mer familjär stämning. Lär av grannklubbarna där och det kommer betyda mycket även för elitsatsningen.

Till sist konstaterar jag för övrigt att ett familjärt Boren just nu bara vinner med sina representationslag. Tre raka segrar för damlaget och två raka storsegrar för herrlaget. Kul för Boren, Motala, och Maif, det.