Det är populärt att spela ungdomsfotboll i vackra Valdemarsvik. Intresset för Nils Liedholm cup, med dryga tio år på nacken, är fortsatt starkt.

– Vi brukar ha nästintill fulltecknat runt nyår varje år. Det enda som är lite bekymmersamt är i de lägre åldrarna och framför allt på flicksidan, men där har vi från och med i år slagit några klasser och kör flickor 13-14 år och 15-16 år, säger Lars-Yngve Hallgren.

I andra åldersgrupper är intresset mycket stort och årets upplaga är full sedan en tid tillbaka.

– Klart att man är sugen på att utöka, men det blir svårt. Jag tror vi skulle tappa vår unika prägel att ha allt på samma ställe, nu kan lagen åka till Grännäs på morgonen och vara där hela dagen, säger Lars-Yngve Hallgren.

Det är en stor apparat som måste fungera runt cupen. Drygt 100 ideellt arbetande är fullt sysselsatta under fyra dagar, men Lars-Yngve Hallgren har cupen i tankarna under större delen av året.

– Redan i augusti börjar vi planeringen inför nästa säsong. Sen blir det så klart mer och mer jobb ju närmare vi kommer, säger Lars-Yngve Hallgren.

Tjejcupen Winning ground i Linköping är en annan av sommarens höjdpunkter i Östergötland. Runt 50 lag kommer att delta där flera Linköpingsklubbar deltar i arrangemanget som omfattar ungefär 100 ideellt arbetande under den intensiva helgen.

– Vi ser en ökande trend med 31 lag 2016, 41 lag 2017 och nu närmare 50. Därtill ökar antalet lag utifrån Östergötland och merparten av lagen kommer övernatta vilket bidrar till en bra cupstämning under hela helgen, säger Fredrik Gunnarsson från Winning ground.

Nytt för årets upplaga är en ny åldersklass för flickor födda 2005 med niomannaspel enligt de nya riktlinjerna från förbundet. Dessutom kommer för första gången ett lag utanför Sveriges gränser att delta, Lakeshore Soccer Club från Beaconsfield i Kanada.

Enligt Fredrik Gunnarsson finns många fördelar med Winning ground som lagen uppskattar.

– Förra året hade vi en omfattande enkät ute till alla deltagande ledare, och fem saker sticker ut som lagen är särskilt nöjda med: 1) Kopplingen till ett elitlag med Linköpings FC. 2) En match för alla lag på Linköpings arena med finalinramning. 3) Genom nivåindelning jämna matcher redan från första dag, 4) Närhet med gångavstånd till allt. 5) fantastiska fotbollsplaner.