Det är projekt som drivs av Svenska Orienteringsförbund och VO är en av 32 lokala klubbar som har gått med i projektet.

Hittaut syftar till att uppmuntra fysisk aktivitet genom att göra orienteringskartor tillgängliga för alla kommuninvånare, turister och besökare. På kartan finns särskilda platser utmärkta, checkpoints, och med hjälp av kartan ska deltagarna hitta dessa.

– Det ska finnas checkpoints som är anpassade för barnvagnar och rullstolsburna personer, men det kommer finnas svårare checkpoints i terrängen, säger Jakob Lööf, som är projektledare för Hittaut i Västerviks OK.

Alla hushåll i kommunen kommer att få en karta in brevlådan på tisdag, cirka 22 000 kartor kommer att delas ut.

– Vi kommer att släppa centrum på lördag, läs i dag, i samband med att det är aktiviteter vid Mejeriet. Det finns tio checkpoints i centrum, så det blir lite av en tjuvstart, säger Lennart Sturesson, ordförande i Västerviks OK.

Det stora släppet kommer att ske på tisdag eftermiddag i samband med att evenemanget introduceras med information och kartutdelning på Spötorget.

Det kommer att bli ytterligare tre släpp under sommaren. Den 5 juni släpps Lysingsbadet, den 27 juni släpps Gränsö och den 15 augusti släpps Kvännaren. Totalt kommer det vara 105 checkpoints utplacerade i Västervik.

– Många av checkpointsen ligger i närområdet där deltagarna bor och man kommer hitta nya platser som man inte har besökt tidigare, säger Lennart.

Hittaut kommer att pågå från den 24 april till den 31 oktober. Västerviks OK räknar med att minst 1 000 personer kommer att delta i detta projekt.