Hanna Berzelius, endurostjärnan från Linköping, har toppkänning i EM-sammandraget inför den avslutande deltävlingen i polska Kielce i veckan. Efter lång bilresa är hon på plats för de sista förberedelserna.

Just nu är 21-åringen delad tvåa i totallistan, tillsammans med nederländska Nina Klink.

– Det snackas om att hon skadat knäet och inte kan vara med här. Vi får se hur det blir med det. Ned till fyran har jag ganska många poäng, säger hon.

Finska Sanna Kärkkäinen toppar överlägset och har i praktiken säkrat slutsegern. Men Berzelius känner att hon närmar sig. Sakta men säkert.

– Klart att jag vill ha guldet. Nästa år. . . det är det jag siktar på. Jag känner att jag har ökat farten och kommer närmare och närmare. Jag har haft en bra säsong och det går rakt uppåt, säger LMS-föraren, som trots sin ungdom gör sin femte EM-säsong och i den svenska deltävlingen senast slutade trea under båda dagarna.

I avslutningen körs för ovanlighetens skull under tre dagar, med ett crosstest som final på söndagen. Det gör att extra många poäng står på spel.

Inte mindre än sex svenska tjejer finns med i Polen – med fyrfaldigt SM-vinnande (jodå, den triumfen är säkrad även i år) Berzelius som det största hoppet. Det kan också bli start i den enda VM-tävlingen i Tyskland senare i höst, men det är ännu oklart.

– VM är betydligt tuffare, men tyvärr avgörs det från och med i år i bara en tävling när de ville pröva något nytt. Vi får se om jag kör där, säger Hanna Berzelius.