Nedför trappan till Kampsportcentret har flera personer gått med förhoppningen att hitta en ny passion. Det var något som Jessica Forslund Reis gjorde – och lyckades med.

–Jag har provat på lite olika sporter innan men aldrig riktigt hittat min grej. Men jag och en tjejkompis testade på thaiboxning här för ungefär fyra år sedan. Vi fastnade för sporten och har kört i några år. Men jag har alltid kollat in i den andra salen där de körde MMA när vi tränat thaiboxning och undrat vad de håller på med där inne egentligen. Jag gick dit och testade – sedan var jag fast, säger Kampsportcentrets Jessica Forslund Reis med ett leende och fortsätter:

– När jag kom till MMA-träningen första gången var det markbrottning, som var helt nytt för mig. Jag känner att jag kan thaiboxning rätt bra nu, även fast jag såklart utvecklas i det också. Men MMA blev något helt nytt vilket var riktigt kul. Nu är vi väldigt många i gänget som satsar och tävlingstränar. Det är väldigt bra att det är så uppstyrt och att det är ett sammanslaget gäng som åker och tävlar tillsammans.

Artikelbild

Hon hade redan testat på tävlingsmomentet i thaiboxning, och därför blev det naturligt att börja tävla i MMA ganska snabbt.

– Jag var jättenervös inför min första MMA-match. Den där buren som de låser in en i, säger Forslund Reis och skrattar.

– Jag är alltid jättetaggad inför en match men samma dag blir jag väldigt nervös. Men efter känner jag bara att det är kul och att jag måste tävla igen.

Det blev vinst i den första matchen, vilket förstås gav mersmak.

Artikelbild

–  Eftersom jag tävlade i B-klassen i min första match var den i två ronder. Jag vann på teknisk knockout i den sista ronden, så det var en bra början. Det kändes jätteskönt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jag visste inte om jag skulle äga eller om jag skulle bli ägd. Men det gick bra, säger 25-åringen.

Det är just i stående där hon får använda sin thaiboxning som hon är starkast.

Artikelbild

–Men jag jobbar väldigt mycket med mitt markarbete för att bli stark i det också.

Forslund Reis bestämde sig sedan för att delta i SM. Hon vann SM-finalen efter att motståndaren gett upp efter första ronden.

– Jag tror hon hade skadat sig under matchen. Men jag vet inte riktigt vad som hände.

När du vinner en SM-final i amatör-MMA får du automatiskt en plats i landslaget. Därmed blir det nya utmaningar för Jessica Forslund Reis under året.

– Jag har inte riktigt förstått det än då det har gått så himla snabbt. Det ska bli riktigt roligt att få träna med landslaget och jag tror att jag kommer utvecklas väldigt mycket av det, säger hon.

Det betyder att hon har en plats till kommande EM och VM. Hon tar ett steg i taget, men har också drömmar om att få tävla i en framtida proffsmatch.

– EM är i Rumänien nu i juli, så jag fokuserar på det först. Sedan får jag se hur det går det här halvåret. Jag har tänkt köra många svenska tävlingar nu innan EM. Men en långsiktig dröm vore att gå en proffsmatch. Men det känns som det är ganska långt kvar tills dess och jag behöver öva upp mycket grejer innan jag är där. Superior Challenge eller Cage Warriors hade varit en bra början. Jag har inte tänkt så långt än, men jag tror att jag skulle vilja börja med en svensk proffsmatch.

MMA är en sport som har väldigt många fördomar emot sig, men hur ser du på sporten?

– Det krävs extremt mycket disciplin, träning och teknik. Även respekt mot de man tränar med och tävlar mot. Många ser det som att man kastar in några i en bur som ska skada varandra, men så är det ju inte.