18-åringen tittar sig omkring med pigga o

För ett år sedan spelade hon i division 1 hemma i Norge. Nu har hon gjort debut i A-landslaget, spelat från start i EM och just skrivit proffskontrakt med allsvenska serieledaren Linköpings FC. Hon bekräftar för Corren att det fanns större klubbar i Europa som ville ha hennes namnteckning på kontraktet, men valet föll på LFC.

– Jag kände att det var rätt för mig. Jag vet att klubben är på bra på att utveckla unga spelare. Det betydde mycket, säger Frida Maanum.

Artikelbild

| LFC-nyförvärv. Liksom bland andra Wolfsburgstjärnan Caroline Graham Hansen är Frida Leonhardsen Maanum fostrad i talangfabriken Lyn, men kommer närmast från Stabaek. Redan 2014 gjorde hon debut i J17-landslaget och jämförs ofta med Martin Ödegaard, som också slog igenom i ung ålder.

Har du pratat mycket med Martin Sjögren, tidigare guldtränare i Linköping och numera norsk förbundskapten?

– Nja, han har inte påverkat mig så mycket. Men jag vet att han varit här.

Efter EM-uppehållet väntar allsvensk nystart på fredagskvällen och ett till vissa delar nykomponerat LFC ska försvara sin topplats. Norska Maanum gjorde sin första träning med laget så sent som i tisdags och får inleda på bänken.

Mittfältaren debuterade för Norge mot Frankrike strax före EM-slutspelet – och fick även en startplats i premiären på sin 18-årsdag. Ovannämnde Sjögren tvekar inte om kapaciteten och jämför henne med Pernille Harder när hon kom till Linköping för fem år sedan.

Artikelbild

| Duell. Frida Leonhardsen i närkamp med Maja Kildemoes på träningen. Emmaliina Tulkki till höger.

Själv säger Frida Maanum:

– Det har varit ett väldigt spännande år och har gått fortare än vad jag kunde tro.Så klart en stor upplevelse och erfarenhet att få spela i EM, men tyvärr fick vi inte resultaten med oss.

Artikelbild

Kan du ibland känna att det nästan gått för fort?

– Det har gått väldigt fort, men det har ändå gått bra.

Vad är målet?

– Jag vill bli så bra som möjligt.

Hon har ett år kvar i skolan och kommer att gå kvar hemma i Norge, men sköta det på distans. Inom kort flyttar hon in i en egen lägenhet, men för att göra övergången så smidig som möjligt bor hon tills vidare hemma hos landslagskompisen Kristine Minde.

– Det är ett stort steg att ta. Både att flytta ut, att lämna Norge och att komma till ett nytt lag. Det är lite speciellt, men det ska bli bra. Så här i början är det mycket att ta in. Många nya ansikten och inte minst sättet att spela på. Du märker direkt att det finns många bra spelare här.

Hon har länge räknats som en av de största norska talangerna, men det har inte bara varit fotboll på schemat. Maanum har sysslat med flera idrotter och bland annat varit målvakt i – bandy.

– Jag spelade i fyra år. Två år som utspelare och två år som målvakt. Jag har hållit på med flera olika idrotter och jag tror att det har hjälpt mig dit jag är i dag. Jag har alltid varit intresserad av sport.

Men ingen bandy nu?

– Nej, säger hon och ler.