Det brukar snackas om idrottsfamiljer av olika sorter. I familjen Karlssons fall så är den sporten motorsport och de har så att säga fått det i arv.

För Nicklas far var Weine Johansson. En av de verkligt stora eldsjälarna i SMK Motala och en av initiativtagarna till Folkracefestivalen.

– Det var ju han som ledde in mig på motorsport. Man var ju inte gammal när man stod i snödrivor och tittade. För körde han inte själv så skulle vi ju iväg och kolla, säger Nicklas.

När Nicklas fyllde 15 år 1988 så var det dags att börja med folkrace och när han några år senare tog körkort så stod rallybilen redo. Men pappa Weine i högerstolen.

– Vi åkte mycket ihop. Han skötte ju allt med noter så man kunde ju verkligen lita på honom.

Så träffade han så sin blivande fru Jenny som är den som i Skänningeknixen ska sitta i högerstolen. Men det var inte så att hon blivit rallyfrälst tack vare sin make.

– Jag är också uppvuxen med det här så det har alltid funnits med. Så det är ju superroligt att vi kan göra det tillsammans, säger Jenny.

Hon berättar att när hon ska ut i trafiken med andra så vill hon helst köra själv. Men att sätta sig bredvid Nicklas när han ska trampa gasen i botten på Golfen, det har hon inga problem med.

– Honom litar jag på till 100 procent. Han brukar veta vad han gör.

Nu har det inte blivit så mycket rallyåkande de senaste åren för Nicklas.

– Suget har ju funnit där hela tiden men nu är det mycket större än vad det har varit tidigare. Tidigare så har ju barnens intressen gått före. Men nu börjar de ju bli stora. Så nu är planen att vi ska åka hela RS-serien, säger han leende innan vi går ut och tittar till Golfen.

– Vi åker ju i en standardklass så man kan hålla ner kostnaderna. Jag vill ha det på den nivån. Ska man ha en dyrare bil så blir det ju mer ett måste att åka och då tror jag inte det blir kul, förklarar han där vi står och betraktar bilen.

Vi kommer in på olika körstilar och då medger han att sträckorna som Skänningeknixen körs på egentligen inte passar hans körstil.

– Det är ju asfalt och det är svårt. Jag vill ju gärna åka på sladd och det funkar ju inte för då går det inte tillräckligt fort. På asfalt ska du åka fort och rakt. Samtidigt så är det ju en väldigt rolig tävling för den har funnits så länge. Den brukar ju vara starten på rallysäsongen så vi får hoppas det blir en bra tävling i år också. Det brukar vara väldigt bra arrangerat.