2016 var ett fotbollsår att glömma för landslagsspelaren från Umeå.

2017?

Tja, det har i alla fall börjat betydligt bättre.

Artikelbild

Från botten i Umeå till toppen i Linköping. Imponerande 4–1 (2–0) i bortamötet med Örebro var femte raka segern för mästarlaget – och då passade också Lina Hurtig på att göra första allsvenska målet i LFC-tröjan.

Hörnan från Magdalena Eriksson landade perfekt och Hurtig nickade in tredje målet för kvällen.

– Senast på träningen i söndags snackade vi om att vi måste utnyttja våra hörnor bättre. Vi har testat den här varianten tidigare, men skillnaden var att bollen kom där den skulle den här gången, sa Lina Hurtig.

21-åringen skrattade.

Besvikelse

Högaktuell för en landslagsplats till sommarens EM-slutspel i Nederländerna och allmänt sedd som en av svensk damfotbolls allra största talanger. Så här långt har hon i Linköping hamnat i skuggan bakom ett annat anfallsförvärv, Marija Banusic, men med den sistnämnda på skadelistan klev nu Hurtig fram och spräckte sin egen målnolla.

Flytten 90 mil söderut har givit en nytändning efter fjolårets besvikelse och degradering med Umeå.

Hela tiden farlig och med mycket spring i benen.

– Jag hade höga förväntningar när jag kom och så här långt har allt varit kanon. Du blir motiverad på ett helt annat sätt när du slåss i toppen i stället för i botten. Allt blir så mycket roligare, sa hon.

En minst sagt efterhängsen stressfraktur i foten förstörde stora delar av 2015, spökade en del även i fjol och var en förklaring till att det inte var så aktuellt med OS i Rio. Det har tagit tid att läka skadan, men nu är forwarden hel och frisk.

I LFC så här långt oftast använd i en position till vänster.

– Tidigare har jag spelat mest centralt, men nu känner jag mig väldigt bekväm på kanten. Ibland kan man bli lite ensam och bortglömd, men nu gjorde vi det riktigt bra. Ett stort steg framåt, sa Lina Hurtig.

Femte raka

Ja, bortamatch mot Örebro och flera tunga namn ur spel lät som en tuff uppgift.

Det blev det inte.

Vad det blev?

Femte raka trepoängaren och upp i serieledning inför lördagsmatchen mot stora guldfavoriten Rosengård.

Vad det var?

Mästarklass.

Örebro försökte ligga lågt och försvara sig med en fembackslinje, men LFC hittade fram längs kanterna och hemmalaget fick under långa stunder inte ens låna bollen. Det var skönt tålamod, bra rörlighet, vasst passningsspel och ständiga djupledshot.

Noterbart: två mål av 17-åriga finska jättetalangen Emmaliina Tullkki.

– När vi var så överlägsna i slutet av första halvlek var det rätt typiskt att det blev något sämre i början av andra. Men inte så länge. Det var nästan en komplett insats, sa Kim Björkegren, tränaren.