Boije Ovebrink valdes in på årsmötet nyligen och ersätter Claes Wettergren som har ett nytt jobb som inte tillåter förtroendeuppdrag i föreningar.

Ovebrink startar sitt nya uppdrag i klubbens monter på Motala expo i Team sportia-hallen kommande helg.

– Jag ska mingla, informera om klubbens tävlingar och motorsportgrenar och underteckna The Iron Knight-posters till de som är intresserade för att visa att det inte bara är folkrace som gäller hos SMK Motala, berättar Boije.

Hur kommer det sig att du tar ordförandeuppdraget?

– Jag har varit revisor i flera år ihop med Bengt Samuelsson och nu frågade de mig om jag ville ersätta Claes som inte hade möjlighet längre. Jag ska hjälpa till med att leda arbetet och det kan jag försöka göra, har ju några års erfarenhet och det finns många unga duktiga människor i föreningen. Jag försöker ett år, säger Ovebrink.

SMK Motalas bilsektion, som fortsatte att rusta upp anläggningen på Dunteberget 2018, bland annat det nya speakertornet, satsar lite nytt i år. 2019 tas det en paus med det juniorläger som arrangerats i valborg varje år. Motalaklubben vill ta en paus för att fundera på att eventuellt göra om upplägget på det läger som brukar locka deltagare långväga ifrån.

I stället arrangerar Motalaklubben "Lilla festivalen" i folkrace 1–2 juni, en ny tvådagarstävling på hemmabanan.

Sedan avgörs den stora Folkracefestivalen som vanligt vecka 29, som i fjol med start på tisdagen och slut på lördagen.

– Vi fick mycket beröm för att avsluta på lördagen, så det fortsätter vi med, säger klubbens kassör och tävlingsledare Fia Häggberg.

SMK Motala testar också att arrangera en tävling i bilcross på Dunteberget 29 juni, en deltävling i Sverigecupen. Bilcross är en blandning av rallycross och folkrace, där bilarna går på anbud, men kostar 20 000 kronor att köpa i stället för 8 500. Dyrare är också anbudspengen för den som vill köpa nytt, 500 kronor. Till Motala väntas 150 bilar till start i endagarseventet. Sporten blev populär under 2018.

På tisdagen har klubben ett planeringsmöte inför bilcrossen.

I Motala i höst blir det sedan både enskild tävling i folkrace och en sprint.

Ordförande Ovebrink, som kommer att vara en del på resande fot under sitt uppdrag, laddar för sin del för sin uppvisningsresa inom truckracingen som går till Sydamerika i april.

– Mitt största äventyr startar i Cordoba, Argentina, 3-7 april, med filmningar på Cordobas racingbana och sedan medverkan på en stor Volvoaktivitet i samband med bilracing. Touren har även en aktivitet i Chile och två i Brasilien där en är körning i september med The Iron Knight på F1-banan Interlago i Sao Paolo. Då ska jag skjutsa VIP-kunder och anta en utmaning från någon form av racingbil. Som pensionär gäller det att hålla i gång, säger Boije Ovebrink.