2–1-segern borta mot Kalmar i söndags gav hyperviktiga poäng för toppstriden. Men det var långt ifrån en självklar trepoängare.

– Det var en prestation där vi fick mer än vi förtjänade. Det brukar "rätta till sig" vilket gör att vi behöver verkligen förtjäna att få ett resultat med oss denna matchen. Vi behöver göra en mycket bättre prestation över 90 minuter, säger Jens Gustafsson inför söndagens hemmamatch mot Östersund.

Det var Kalle Holmberg som bröt mönstret på Guldfågeln Arena med sin sköna språngskalle. Det gav tre poäng i bussen hem och en skön injektion för fjolårets skyttekung som har kämpat med formen 2018.

Artikelbild

| Simon Thern.

– Som jag har sagt tidigare så har han gjort ett bländande arbete för laget under den tiden han inte har lyckats med målfabrikationen. Men om man vidgar perspektivet lite grann är han nog en ganska frekvent målskytt för oss ändå, konstaterar Gustafsson om Holmberg som toppar den interna skytteligan tillsammans med David Moberg Karlsson med åtta mål.

Mittfältaren Simon Thern står noterad för fyra fullträffar och hans, liksom Lars Krogh Gersons, närvaro är inte självklar på söndag. Krogh Gerson har ändå tränat med sitt halvskadade knä men Therns lårskada har gjort att han bara har kunnat köra på gymmet i veckan.

– Vad gäller Thern kommer vi nog inte kunna ha svar förrän på söndag. Men jag har väldigt stort förtroende för vårt medicinska team och tror att de kan lappa ihop honom. Jag är inte helt säker men jag vet hur hårt de har jobbat med det. Om det inte skulle gå hittar vi andra alternativ, konstaterar Jens Gustafsson.

IFK vann vårsäsongens svåra bortamöte med Östersund med 2–0 där genombrottsmannen Arnór Sigurdsson blev tvåmålsskytt. Men sedan dess har han försvunnit från laget, liksom Eric Smith, Linus Wahlqvist och Jón Gudni Fjóluson.

Även Östersund har ömsat skinn under sommaren och tappat både succétränaren Graham Potter och spelare som Saman Ghoddos och Sotirios Papagiannopoulos.

– Konsekven av goda resultat gör att det kommer skifta spelare, och i deras fall även tränare. Det är en verklighet som vi både får leva med, acceptera och säkert uppskatta också. Det är ändå ett resultat av att det har gått bra, säger Jens Gustafsson.

Känns det som ett annat Östersund nu, eller har de kvar sin idé?

– Jag tycker att de har behållit sin identitet. Sen, precis som för oss, är det inte deras sämsta spelare som har gått någon annanstans. Det är stora utmaningar att ersätta spelare och ibland tar det längre tid än vad man vill. Men jag tycker att Östersund har hanterat sommarens rörelser på ett alldeles utmärkt sätt.