IFK Norrköping förlorade inte guldet – eftersom man aldrig hade det.

Men fem raka segrar i höstspurten satte press på AIK, som ändå kunde behålla kylan och vinna med 1–0 i Kalmar.

Ledsamt på Bravida Arena? Inte direkt. Om man inte visste bättre skulle man tro att IFK hade blivit svenska mästare.

Scenerna efteråt, när hela laget firade framför de överlyckliga fansen sa det mesta om stämningen i klubben.

Ikonerna Andreas Johansson och Daniel Sjölund hyllades i avskedet, liksom managern Jens Gustafsson och hela laget.

Det var en kvarts total fest efter årets sista match där sången dånade över hela Hisingen från 2 500 IFK-supportrar som tackade för en fantastisk säsong.

– Mäktigt. Det kändes som om vi spelade på hemmaplan, beskrev Simon Skrabb när han kom ut från omklädningsrummet efter matchen.

IFK gjorde i alla fall vad man kunde för att om möjligt sno åt sig förstaplatsen. Häckens första hemmaförlust på sin hemmaplan i år sa också en del om insatsen.

En match som avgjordes av ett par sekunder briljans i den första halvlekens sista sekunder. Simon Therns distinkta ryck in i straffområdet och sen passningen snett bakåt till Simon Skrabb som tryckte till i det bortre hörnet.

– Jag ropade säkert en och två gånger men han visste det nog ändå. Det är ett fint spelöga på den killen och vi visste vad som skulle hända långt innan. Det var ett perfekt utfört förarbete, beskrev Skrabb sitt mål.

Trots glädjescenerna efter slutsignalen var det inte direkt någon feststämning i IFK:s omklädningsrum.

Artikelbild

| Simon Skrabb.

– Det är en lite tudelad känsla ändå. Vi gav det chansen in i det sista. När man blickar tillbaka på året sen är det en fantastisk säsong. Vi har sålt spelare som har varit jättebetydelsefulla. Sen har nästa kommit in och fortsatt leverera. Att det funkar på det sättet är en fantastisk styrka vi har i den här gruppen. Vi gör det vi ska. Vi är de enda som slår Häcken borta och vi är de enda som slår AIK på hela året. Vi har varit ett fantastiskt bra lag. Det kan ingen ta ifrån oss. I normala fall vinner man väl allsvenskan på vår poängskörd men det är bara att gratulera AIK. De har också varit helt fantastiska, sa Skrabb.

Nu väntar ett allsvenskt uppehåll och en omstart utan ledarfigurerna Andreas Johansson och Daniel Sjölund.

– Jag tror att de är helt omöjliga att ersätta bara rakt av. Det är upp till gruppen att växa ännu mer. Om hela elvan fyller deras kvot ska det väl gå. Vi får höja oss ytterligare och behålla det som "Ante" och "Daja" har bidragit med så vi inte glömmer bort det, sa Skrabb.

IFK:s finländske landslagsspelare slutade allsvenskan som åttamålsskytt och forward, men han inledde längre ner på planen.

– Det är där jag vill spela. Sen har man väl levererat också, tycker jag. Jag hoppas jag får en hel försäsong nu till nästa år så ska vi leverera på ännu högre nivåer.

Skrabb var osäker på hur det skulle bli med firandet efter hemkomsten till Norrköping. I alla fall för egen del.

– Något lär vi väl göra men jag har ett tåg klockan sex i morgon bitti. Jag ska upp till Arlanda och flyga iväg med landslaget, så det blir väldigt lugnt, sa han.

Fotbollsåret 2018 rundas av med två matcher i Nations League där Finland har haft en riktigt bra start.

– Vi har avgörandet helt i våra händer. Vi kan till och med förlora med ett mål mot Grekland i första matchen och vara klara gruppsegrare ändå. Det är fantastiskt att få avsluta året på det sättet, sa Simon Skrabb innan han förberedde sig för hemresan.