– Det finns ingen politisk vilja att vi ska dra in det i vår process. Den lokalförsörjningsplan vi nyss lagt fram är vår process och där har vi med förslag på en multiarena ute vid Kallerstad, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör vid Linköpings kommun. Att vi skulle bygga en multihall och dessutom subventionera en hall till åt en extern aktör, det finns inte med i vår plan.
Läs mer: Efter beskedet: "Ett hårt slag för vår klubb"
Hon fortsätter:
– Vi vet att innebandyn vill att det ska gå fort och att nya planytor ska komma på plats, men vi kan inte lägga alla medborgarnas pengar bara på innebandy, vi behöver tillgodose allas intressen.
Innebandyklubbens idé var att bygga arenan själva, men skriva avtal med kommunen gällande hyresintäkter från närliggande skolor. Den idén avvisas både av Karin Olanders och Cecilia Gyllenberg Bergfasth, ordförande kultur- och fritidsnämnden.
– Enligt RF (Riksidrottsförbundet) är det väldigt vanligt att man som kommun får ta över driften för att de som från början tagit ansvaret inte klarar av det. Har man som kommun inte planerat för det så hamnar man i en sits där annat plötsligt får stå åt sidan.
– Dilemmat här är att de vill bygga men att kommunen ska subentionera hyran och då hamnar vi en konstig situation mot andra som driftar egna anläggningar. Självklart vet vi att de är i stort behov av hallar, men de är inte ensamma om det. Önskelistorna från de olika föreningarna och organisationerna i kommunen är hur långa som helst, säger Karin Olanders.
Hon förklarar att det dessutom är långt ifrån klart hur området ute vid Kallerstad ska se ut framöver.
– Samhällsbyggnadskontoret jobbar med hur staden ska byggas ut, innan det är klart är man tveksam till att släppa mark till någon i just det här området.
– Men jag är noga med att påpeka att vi kommer att samverka med innebandyn så att det blir bra för dem, även om det riskerar att ta lite längre tid.
I den lokalförsörjningsplan som kommunen släppte för en tid sen, och som bland annat berättar att tio nya idrottshallar ska byggas inom tio år, finns en multiarena med, belagd just vid Kallerstad.
Vad skulle er arena innehålla?
– Det ska vi utreda och fundera på. Hela nämnden och kontoret här är jättetaggade på att få börja jobba med det, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
När skulle den kunna vara klar?
– Om jag får gissa skulle jag säga 2023. Vi har i alla fall med det som en hyreskostnad i vår plan det året och det betyder att den skulle vara igång och i drift då.
Sen är det givetvis en lång väg dit och en mängd beslut som ska tas innan vi är framme vid ett definitivt besked, säger Karin Olanders.
Men det finns ingen garanti för att det verkligen blir en arena?
– Inga beslut är tagna. Det här är en plan och en vilja från vår sida, sen ska det behandlas i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige och mycket kan hända på vägen, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
Ännu är inga beslut tagna om en framtida centralstation. Det ses som ett stort hinder för hur området runt Linköping Arena ska utvecklas.
– Vi behöver veta det innan vi går vidare på allvar. Och det beskedet vet vi inte när det kommer. Vi trodde vi skulle veta det i dag, men det har skjutits på framtiden av olika orsaker och självklart är det olyckligt, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
På området mellan Saab Arena och fotbollsarenan finns en plan för framtida bostäder, men det ligger tio år bort i tiden.
– När det blir verklighet kommer det också finnas ett behov av ny skola, som i sin tur behöver idrottshallar. Allt det här behöver vi synka ihop, för om vi ska bygga ett antal fullstora ytor så behöver vi ha någon form av täckning även på dagtid för att finansiera det.
I lokalförsörjningsplanen är man tydlig med att behovet av nya hallar är stort. Några nya hallar är redan beslutade och snart påbörjade, andra är en vilja som man hoppas blir verklighet.
– Det som är beskrivet i dokumentet är det vi ser behöver göras för att mätta det behov som finns. Det här är vårt inspel i vad vi anser att Linköpingsidrotten behöver för att utvecklas.
Karin Olanders:
– Vår verksamhet är inte lagstadgad på samma sätt som exempelvis skola, barnomsorg och äldreomsorg, men icke för icke är den viktig för stadens medborgare. När vi växer som stad växer vi också på idrottssidan och behöver fler och bättre möjligheter att utöva idrott av olika slag.
– Även om vi bygger en och annan hall vart femte år så räcker inte det, på långa vägar. Det är bara att erkänna att Linköpings kommun inte har hängt med i utvecklingen på de olika idrotterna. Innebandyn är ett jättebra exempel på det, men det finns andra idrotter som också har jättebekymmer. Egentligen skriker alla efter samma sak, mer hallar.
– Om vi tar gymnastiken som exempel har de 900 personer i kö. Det är ju en ofantlig siffra, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth. Dessutom kan de inte göra elitsatsningar eftersom de inte har några fullstora utrymmen. De har ingen hall där de kan ta ansats för de volter de ska göra. När man inte kan träna på saker man förväntas göra på tävling, då är man i ett stort underläge gentemot de andra.
Faktum är att från 1989 fram till 2010 har det bara byggts tre (!) hallar på 21 år. Kärnahallen, Folkungaskolan och Lambohov.
– Vi kan inte samla några SM-tävlingar någonstans, kommunens eventstrategi fungerar inte när det gäller inomhusidrotter, att ha större ungdomsturneringar inomhus kan vi glömma i dag, säger Karin Olanders.
Då infinner sig givetvis frågan, varför har inget gjorts?
– Det undrar vi också, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
Karin Olanders:
– Ett stort misstag som man gjort på senare tid är att man jobbat i ”stuprör” i kommunen, det vill säga att när skolorna byggdes så byggde man inte en fullstor hall intill utan en mindre som bara kan användas till skolundervisning och knappt det.
– Nu jobbar vi tillsammans på ett helt annat sätt inom kommunen. När det ska byggas en skola, då har vi beslutat om en fullstor hall där och skjutit till medel. Vi har, som det är nu, svårt att bygga nya hallar helt själva och då blir det en bättre lösning, för alla parter, att göra det när det ändå byggs en ny skola.
Den första skola som byggs, och får en fullstor idrottshall med läktare, blir ute i Brokind. Den ska vara klar om cirka ett år.
Nästa hall blir vid Vist skola i Sturefors, sen vid Vasahallen. Och tidsmässigt efter Vasahallen ligger Kungsbergsskolan.
Sen följer fler.
Om kultur- och fritidsnämnden får positiva besked, vill säga.