Bojkotten över för Jendrisak: "Kändes självklart"

Senast Matej Jendrisak spelade VM var 2018, på hemmaplan i Tjeckien. Nu är det dags igen, tack vare ett byte av förbundskapten.

Matej Jendrisak har tackat nej till landslaget under flera säsonger, efter en schism med dåvarande förbundskaptenen. Nu är han tillbaka och siktar på VM om några veckor, i Finland.

Matej Jendrisak har tackat nej till landslaget under flera säsonger, efter en schism med dåvarande förbundskaptenen. Nu är han tillbaka och siktar på VM om några veckor, i Finland.

Foto: Peter Calén

Innebandy2022-10-13 16:00

– Jag vill inte i detalj gå in på vad det var som inte fungerade, men jag kände att jag inte kunde ställa upp under den förre förbundskaptenen, säger Matej.

Ha sa tack och hej till landslaget efter Euro Floorball tour hösten 2019. Sen dess har han stått utanför, vilket varit känslosamt.

– Landslaget har alltid varit väldigt viktigt för mig, att spela för sitt land är det största man kan göra. Det var ett tufft beslut att ta, men samtidigt var det rätt för mig personligen.

Vad schismen med dåvarande förbundskaptenen Petri Kettunen bestod i håller han för sig själv. Han vill hellre titta framåt och känner stor motivation till att spela i den röda landslagströjan igen, närmast i VM i Schweiz i november. Nu har landslaget rekryterat en ny förbundskapten, Jaroslav Berka, som Matej känner väldigt väl och som har stora meriter bakom sig.

– Han är några år äldre än jag och har varit en duktig spelare. Han har coachat Tjeckien till två raka VM-guld för juniorer och många av de spelarna är nu redo för A-landslaget. När han ringde kändes det självklart att ställa upp.

I den unga truppen är det meningen att Matej ska tillföra mer än på själva planen. Med sin erfarenhet, med bland annat VM-brons 2010 och 2014, blir han en av spelarna de unga ska luta sig emot.

– Jag hoppas jag kan tillföra något i spelet också, säger han och ler. Det ska bli jättekul, vi har något väldigt bra på gång i Tjeckien och målet är att för första gången på väldigt länge komma förbi semifinalen.

Här hemma har Libk börjat hyfsat med en förlust på fem matcher. Men Matej hävdar att det finns mer att plocka ut, närmast mot Helsingborg. En match vi sänder på vår sajt.

– Vi är inte nöjda. Samtidigt känner jag att vi inte får stressa, det viktiga när man bygger ett hus är att börja med grunden och vi har nog en del detaljer kvar att sätta än.

För egen del har det "bara" blivit en assist, inget mål ännu.

– Jag är inte nöjd. Samtidigt har vi i vår femma fått spela väldigt lite anfallsspel. Men det kommer, jag är inte orolig. 

Som spelare i den svenska ligan under nio säsonger känner han de svenska spelarna väldigt väl. Därför känns det givet att fråga honom varför inte Libk har några spelare med i det svenska landslaget.

– För mig är både Oskar (Hovlund) och Marre (Martin Karlsson), förtjänta av en plats. Men kanske är relationen mellan klubben och förbundskaptenerna inte den bästa...

Senast Matej Jendrisak spelade VM var 2018, hemma i Tjekckien och Prag. Då föll laget mot Finland i semifinal och Matej stod för ett av målen.
Senast Matej Jendrisak spelade VM var 2018, hemma i Tjekckien och Prag. Då föll laget mot Finland i semifinal och Matej stod för ett av målen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!