– Det började med att vi sms:ade lite under slutet av säsongen och sen ringde han upp när det var färdigt och då sa vi båda att det var dags att vända blad och begrava stridsyxan, säger Linköpingsstjärnan Oskar Hovlund, 26, om comebacken i den svenska landslagstruppen.
Förbundskapten Tomas Brottman är inne på samma sak.
– Jag ringde upp honom och frågade om han var uttagningsbar och han sa absolut. Då svarade jag att då vänder vi blad och börjar om och han var helt med på det. Han tyckte det lät skitkul och det är där vi är nu. Nu ska vi båda leverera, både han och jag, säger Brottman i ett pressmeddelande.
"Bråket" mellan Hovlund och Brottman drog igång för drygt två år sedan, inför VM 2023 när Hovlund, lite överraskande inte blev uttagen i VM-truppen.
– Vi sa att det känns som att de bara plockar med spelare som de haft innan, i sina klubblag. Det vet jag att jag inte är ensam om att tycka men det är nog få som säger det, sa Hovlund till Sporten då.
Hur ser du på det i efterhand?
– Det är mycket känslor när man inte blir uttagen till VM-truppen. Man kanske säger först och tänker sen när det är så. Det kanske blev fel sen blev det en jättestor grej av allt. Det blev så hajpat av media och allt runtomkring. Det var väl inte så bra, säger Hovlund idag.
Hovlunds första uppdrag blir två landskamper mot Tjeckien i början av juni. Det stora målet är VM i Finland i början av 2026.
– Dit vill alla. Det är det som är drömmen, säger Hovlund som signerade ett nytt kontrakt med Libk i slutet av den här säsongen.
Var det självklart?
– Det stod mellan att spela kvar här eller flytta till Schweiz för att spela.
Hur nära var det med Schweiz?
– Rätt så nära. Jag var där nere på besök och allt, men sen efter snacket med Brottman och så Johan Fredriksson (Libks sportchef) så känns det som att det här är rätt plats att kunna utvecklas på, säger Hovlund.
Hur "fett" är det rent ekonomiskt att spela i Schweiz?
– Där kan man leva på sporten på ett annat sätt och du behöver inte ha ett jobb som du också gör. Samtidigt så är det inte så att vi tjänar så mycket som exempelvis hockeyspelarna som kan leva rätt lyxigt. Vi innebandyspelare får vara sparsamma även nere i Schweiz, säger Hovlund som till vardags jobbar på Vreta Klosters skola strax utanför Linköping.