Klubbdirektören om läktartumultet: "Hätsk stämning"

I fredagens möte mellan Linköping IBK och Mullsjö AIS blev det tumult på läktaren och både klubbdirektör och polis fick gå emellan för att mäkla fred. "Det var hätsk stämning redan i första perioden", säger Libks klubbdirektör Johan Lindskog.

Det var i samband med Libks hemmamatch mot Mullsjö AIS som det blev tumult på läktaren.

Det var i samband med Libks hemmamatch mot Mullsjö AIS som det blev tumult på läktaren.

Foto: Erik Winell

Innebandy2024-02-14 16:30

– Jag försökte att prata med klackarna under den första perioden och sa "lugna ner er nu och fokusera på matchen". Jag fick väl mediokert med respons och sen blev det lite tumult i pausen efter det, säger Libks klubbdirektör Johan Lindskog om bråket i Sporthallen.

Det var i den pausen som polisen tillkallades.

– Precis innan tumultet upptäckte vi också att det var en del i Mullsjö-klacken som var aningen överförfriskade. Så 35-åriga grabbar med lite för många enheter under västen i kombination med 15-åriga grabbar med hormoner gjorde att det kändes bra att ringa polisen för att få lite back up.

– Jag tror de tog med sig två, eller tre Mullsjösupportrar som inte längre var lämpliga att vistas på match. Efter det så lugnade det ner sig, säger Lindskog. 

Att Linköping IBK i många matcher har ett gediget läktarstöd i Sporthallen var ingen förvånad över. Men en tillrest klack från Mullsjö hör inte direkt till vanligheterna.

– Vi hade väl inte hundra procent koll på att det skulle komma en så stor klack från Mullsjö. Där blev vi lite tagna på sängen men vi gjorde en snabb justering på läktaren och flyttade Mullsjöklacken.

Sporthallens utformning gör också det är svårt för Libk att separera hemma- och bortaklackar.

– Alla ska ut samtidigt. Det är ju inte världens bästa hall och det märks att den inte är anpassad för klackar. När vi pratade om det som hände efteråt så funderade vi på om man skulle haft en av klackarna på andra sidan men där finns ju spelarbås och sådant som gör att det är svårt, fortsätter Lindskog.

Efter den här händelsen har Lindskog haft samtal med säkerhetsansvariga på innebandyförbundet och med Libk-klacken Black Shield.

– De i klacken är väl mellan 13 och 15 år så de är väldigt unga. Vi har pratat länge med dem och sagt att det inte får hända igen. Vi vill inte få den problematik som finns i andra idrotter, där fokus ibland hamnar på saker utanför sporten.

Black Shield gick även de ut och bad om ursäkt på Instagram dagen efter matchen.

"Fokuset under matchen hamnade på helt fel grejer. Istället för att vara de ”mognare” i hallen och låta de hålla på så föll vi med in i deras fokus. Vi är en klack, vi är där och stöttar vårt lag. Det som hände i matchen idag är inget Black Shield tar ställning till. Vi tycker absolut inte det är okej från något håll".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!