– Det är en väldigt komplicerad historia kring varför det är så. Att tjejer har ett annat rörelsemönster, andra hormoner och att korsbanden helt enkelt ser olika ut ses av många som orsaken till att det är vanligare hos tjejer, säger Hanna Lindblom, docent vid Linköpings Universitet och en av de sju forskare som arbetar med det skadeförebyggande projektet SWIPE (Sport Without Injury Programme).
Men det finns hopp. Det visas inte minst när Sporten besöker Hjulsbros F07-F09-lag och deras innebandyträning i Ekholmsskolans gymnastiksal en kylig onsdagskväll.
– Jag har haft stora problem med mina knän. De har gjort väldigt ont och jag har försökt att vila och tejpa mycket. Men sen vi började köra knäövningar och följa det här programmet så har det blivit mycket bättre, säger Alva Franzén, en av tjejerna i laget.
Programmet hon talar om är Knäkontroll Plus, en förlängning av det tidigare Knäkontrollsprogrammet, som syftar till att minska allvarliga knäskador bland unga idrottare. Det har det gjort, med besked. Forskarteamets studier visar bland annat att det för de som följde programmet under en längre tid minskade risken att drabbas med närmare 65 procent.
– Det gör stor skillnad. Samtidigt så är de här resultaten inom en begränsad studie. Det som vi vill, och det som är utmaningen, är att kunna få fler att följa programmet och göra det på rätt sätt, säger Lindblom.
Hon fortsätter.
– Egentligen är det inte alltför svårt. Det handlar om sex olika övningar, knäböj, utfallssteg, hopp-och-landning, bålstyrka, ljumskstyrka och styrka i baksida lår. Knäkontroll Plus ger också 60 variationer av dessa övningar så att man kan anpassa övningarna väldigt mycket efter sin egen nivå.
Joakim Kärnborg, tränare för Hjulsbros båda innebandylag är kritisk, inte mot programmet, men mot att andra inte förstår betydelsen av det.
– Jag har ingen exakt siffra på det men det är verkligen för få lag som gör dessa övningar. Vi har gjort det en längre tid nu och ser att det sänker skaderisken. Det är också så att det är betydligt vanligare att man gör detta i fotboll kontra innebandy. Det var nyss, i oktober, som innebandyförbundet först gick ut med att Knäkontroll bör följas.
– Visst gör många det lite då och då men effekterna kommer först när man gör det systematiskt och flera gånger i veckan, avslutar Kärnborg.