Med bara sju omgångar dessförinnan kan man säga att allsvenskan inte sparkar igång på allvar förrän efter VM i sommar.

Rätt och fel.

Tåget har redan lämnat stationen och då gäller det att haka på redan nu.

Artikelbild

4–1 för Linköpings FC i hemmamötet med nykomlingen Örebro kan avfärdas som att ”äh, en kväll på jobbet” och det är klart att det var en match som ett tippat topplag ska vinna tio gånger av tio. Samtidigt var det efter förlusten mot Vittsjö tre rent av nödvändiga poäng. Ibland går du vilse, men har du ambitioner om guld får det definitivt inte bli för ofta.

Nu började Örebromålvakten Danielle Rice med vad som kan vara årets värsta målvaktsmiss, Stina Blackstenius kunde omöjligen missa att göra 1–0 och efter det var det ungefär lika spännande som en deckare där mördaren avslöjas redan i förtexterna. Säg så här: det är sådana här matcher som gör att jag omöjligen kan förstå snacket om att allsvenskan ska utökas.

Gissningsvis åker fem LFC-spelare (sex om du räknar Nilla Fischer, som ansluter till hösten) för att spela VM i Frankrike och klart att alla vill att det ska gå bra. Men inte för bra. Då finns en risk att de inte kommer tillbaka.

Tittar du på LFC känns det givet att offensiva kvartetten Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Mimmi Larsson och Stina Blackstenius får VM-biljetter av Peter Gerhardsson och Frida Leonardsen Maanum har redan kvitterat ut sin av Martin Sjögren.

Bättre skyltfönster än ett VM är svårt att tänka sig och vill en större klubb ute i Europa ha en spelare så ser de till att ta den spelaren. Oavsett gällande kontrakt eller inte. Det är så det numera fungerar även på damsidan. Det gör att förutsättningarna kan förändras rejält efter sommarens fest på fransk mark. Det kommer att hända saker med inte minst topplagens trupper till nystarten efter två månaders uppehåll, det kan vi räkna med.

Från slutet av juli till slutet av oktober ska femton omgångar avverkas och det blir ett minst sagt intensivt matchande med mycket på spel. Då gäller att ha starka och inte minst breda trupper och där är många klubbar inte särskilt väl rustade.

Allting kommer att avgöras då, men du får inte hamna för långt efter nu.

LFC har tagit nio av tolv poäng på en relativt enkel inledning och jag utgår från att det blir tre till mot Kungsbacka. Därnäst väntar tuffare uppgifter mot Kristianstad och Rosengård och betydelsen av resultaten där får inte underskattas för guldjakten i höst.