På lördag är det seriepremiär och spelarnas säkerhet har varit en viktig del av förberedelserna. Ni minns kanske att det under delar av förra säsongen handlade mer om huvudtacklingar och avstängningar än om mål och snygga passningar.
Därför har nu gjorts en storsatsning för att komma till rätta med problemet. Ett omfattande material har tagits fram och tillsammans med domarbasen Peter Andersson har Johan Hemlin åkt runt till alla klubbar och utbildat, diskuterat och visat klipp med goda och dåliga exempel för spelare och ledare.
– Jag upplever att det finns full support för våra tankar. I grunden handlar det om vilka beslut tas som nere i sarghörnet. Om allas attityd och ömsesidiga respekt för varandra. När systemet tar vid är tyvärr skadan redan skedd, säger Hemlin.
Och fortsätter:
– Möter du en spelare som inte riktigt är beredd eller i balans kan man hålla igen något i sista skäret och framförallt inte träffa huvudet. Samtidigt måste du som spelare vara förberedd på att det kan komma en tackling.
De utländska spelarna har fått större delen av materialet översatt till engelska. Drygt 20 procent av importspelarna i SHL stod under senaste säsongen för hälften av anmälningarna till disciplinnämnden.
– Det finns så klart många faktorer till överrrepresentationen. Men ingen ska längre kunna säga att de inte fått tillräcklig information, säger Hemlin.
Vad är målet?
– Visionen är att få bort huvudtacklingarna. Sen kommer det alltid att inträffa olycksfall. Det är en höghastighetssport på begränsad yta där tacklingar är en del av spelet. Men det som är vårdslöst och onödigt och där respekten saknas ska bort.
Disciplinsystemet korrigeras något, huvudtacklingar ger alltid femminutersstraff och samtliga bestraffningsärenden behandlas redan dagen efter. En annan nyhet för året är att LHC-ikonen Magnus Johansson och förre LHC-tränaren Hans Särkijärvi tas in så kallade domarcoacher.
– Vi har lagt väldigt mycket tid och kraft på det här, men det är det värt. Budskapet kan inte ha undgått någon, säger Johan Hemlin.
I fjol var det rekordmånga anmälningar och avstängningar från disciplinnämnden.
– Vi ser mer och dömer hårdare än tidigare. Det ger fler och längre avstängningar, men betyder inte med automatik att läget blivit så mycket värre. Det ska man också ha med sig, säger Hemlin.