Bystedt efter målfesten: "Gjort allt för vårt land"

LHC-centern Filip Bystedt gjorde succé i junior-VM. Men det var förgäves. Det blev ingen svensk medalj.

Filip Bystedt deppar.

Filip Bystedt deppar.

Foto: Simon Hastegård

Ishockey2023-01-06 10:44

– Vi tog inte medalj, men jag tycker att vi i senaste matcherna har gjort allt för vårt land och för det här laget och vi har spelat bättre och bättre genom hela turneringen. Jag är riktigt stolt över alla där inne, sa 18-åringen till hockeynews.se efter den bittra upplösningen i bronsmatchen mot USA.

Det var en galen målfest som inte avgjordes förrän i förlängningen när USA gjorde 8–7 i den galna målfesten i Halifax.

Då hade ovannämnde Bystedt gjort sitt andra mål i matchen när han med bara 20 sekunder kvar av ordinarie tid kvitterade till 7–7.

– Tankarna är väl att det är riktigt surt. Det är klart man vill gå härifrån med en bronsmedalj men det är små marginaler och riktigt surt att dom inte var på vår sida. Det var en annorlunda match jämfört med tidigare i turneringen. Vi kommer upp i offensiven betydligt bättre än vi gjort tidigare, sa han.

Jättetalangen från Linköping, draftad av San José i första rundan i somras, matchades hårt genom hela turneringen. 

Han svarade totalt för tio poäng på sju matcher och var poängbäst i svenska laget tillsammans med Södertäljebacken Ludvig Jansson, som för övrigt har LHC-ikonen Mike Helber som agent. 

LHC-are nummer två i svensktruppen, Fabian Wagner, fick också mycket beröm för sin smartness på isen och stannade på sex poäng gjorda.

Förbundskaptenen Magnus Hävelid, boende i Linköping och med många år i LHC i olika roller bakom sig, sa:

– Det är en otrolig besvikelse. Vi förtjänar att vinna. Det är en otrolig moral i den här gruppen, och det visade vi på isen. Vi gav oss inte. Det är en styrka. Det är surt att åka hem utan medalj.

Nästa upplaga av JVM spelas i Sverige och närmare bestämt Göteborg. Bland andra Filip Bystedt och Fabian Wagner hör till dem som har åldern inne för att vara med även då.

– Vi har många spelare som kan spela även nästa år. Det här blev en erfarenhet för dem också. Jag tror att vi blir riktigt konkurrenskraftiga nästa år. Det har varit stor utveckling i hela gruppen och vi gör våra bästa matcher i turneringen på slutet, sa lagkaptenen Victor Stjernborg.

Nu väntar hemresa från Kanada och Bystedt och Wagner kan vara tillbaka i träning i Linköping i början av nästa vecka. Det gäller även assisterande LHC-tränaren Gereon Dahlgren, som under turneringen tjänstgjort som assisterande förbundskapten vid sidan av Magnus Hävelid.

Kanada vann finalen, 3–2 mot Tjeckien efter förlängning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!