Finlands historiska guld: "Ska njuta och fira"

Klubbor, hjälmar och handskar kastades rakt upp i luften och sedan blandades skratt med tårar när guldhjältarna hamnade i ett mörkblått kramkalas. Det var starten på ett långt firande när OS-förbannelsen till slut bröts för Finland. –Vi ska njuta av det här och fira. Det blir den lättaste delen, finländare vet hur man firar, utbrister forwarden Harri Pesonen.

Mörkblått kramkalas. Finländsk glädje efter historiens första OS-guld.

Mörkblått kramkalas. Finländsk glädje efter historiens första OS-guld.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-02-20 07:21

Den 20 februari 2022 är för alltid en historisk dag för finländsk ishockey.

För första gången vann den hockeytokiga nationen OS-guld efter att ha besegrat det ryska laget med 2–1 i finalen i Peking.

Hannes Björninen styrde in guldmålet efter en rivstart med mål efter 31 sekunder av den sista perioden.

– Det här är riktigt stort. Vi vet hur vi ska spela och vi jobbade hårt tillsammans för att ha kul där ute. Vi visste att vi skulle få våra chanser, säger Björninen i den mixade zonen, där spelarna möter pressen, efteråt.

Marko Anttila, stor VM-guldhjälte 2019, låg bakom målet efter en soloräd i ryska zonen som han avslutade med skottet som Björninen styrde in.

– Vi pratade om att få mer skott och trafik på mål och Hannes stod där framför mål så då sköt jag, säger han.

"Långt från en OS-final"

Anttila och andremålvakten Jussi Olkinuora blev isolerade efter ankomsten till Peking efter att ha testat positivt för covid-19. Båda hade redan varit sjuka, testat negativt hemma i Finland flera gånger, men fastnat på grund av de lägre gränsvärden som Kina har.

– Jag var långt från en OS-final när jag satt isolerad. Det här är en dröm som går i uppfyllelse och i bland tvingas man kliva ur comfortzonen för att nå sina mål, säger Anttila.

Jublet från det finländska omklädningsrummet når ut till den mixade zonen och de finländska spelare som ännu är kvar där skrattar nöjt.

– Jag kommer nog inte att fatta det förrän jag är i omklädningsrummet. Just nu känns det mest tomt, säger forwarden Harri Pesonen, tre mål och fyra poäng i turneringen, och fortsätter:

– Det var tufft i början med positiva test, trots att de redan hade haft covid. Men det är så det är här. Man visste inte vad som skulle hända nästa dag. Som tur var lade det sig. Det var skönt att vi inte kom hit förgäves, säger han och fingrar på guldmedaljen som hänger runt halsen.

Vände underläge

Finland hamnade i ett tidigt underläge, men vände med varsitt mål i andra och tredje perioden. Finländarna var klart bättre än det ryska laget som kom in i turneringen som regerande OS-mästare och tog sig till final med nöd och näppe efter straffrysaren mot Tre Kronor i semifinalen.

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är efter OS-guldet obestridlig som Finlands främste förbundskapten i historien. Han har tidigare fört landslaget till två VM-guld och juniorlandslaget till ett VM-guld.

Backen Ville Pokka, som sköt 1–1-kvitteringen, säger:

– Han sköter laget väldigt bra, han är tålmodig och tror på sitt system och på spelarna. Han har en roll för alla och då känner sig alla delaktiga. Han är en jättebra tränare och får oss att vinna.

Till och med OS-guld. Nu är den förbannelsen också besegrad.

Finländska spelare beundrar sina guldmedaljer.
Finländska spelare beundrar sina guldmedaljer.
Fakta: Senaste vinnarna i OS-herrhockeyn

2022: Finland.

2018: OAR (Ryssland).

2014: Kanada.

2010: Kanada.

2006: Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!