När spridningen av covid-19 slagit hårt mot världen har ändå barn fått fortsätta med sitt idrottande. På uterinken i Ljungsbro är det full fart när ett av LHC:s ungdomslag, Team 11 vit, tränar.
– Det har varit oerhört viktigt att barnen fått fortsätta med sitt idrottande. Det är bra ur ett folkhälsoperspektiv och barn i den här åldern har otroligt mycket energi, de måste röra på sig för att utvecklas. I våras när vi la ner verksamheten gick luften ur, säger lagledaren Mikael Seidl.
Hur har barnen påverkats av läget?
– Bra fråga. Den borde du ställa till en psykolog på Folkhälsomyndigheten, säger Seidl och skrattar till.
– Jag kan inte påstå att när jag tittar över gruppen att jag märkt av det. När smittspridningen började gå upp igen var det ett par familjer som tog en paus med träningen. Men nu har alla kommit tillbaka och är igång. Jag har en egen son som är trött på corona generellt som alla andra, men ishockeyn är hans största glädje i veckorna tillsammans med skolan.
I vanliga fall har barnen två ispass i veckan, ett pass brottning, ett pass åldersanpassad fysträning samt poolspel på helgerna. På grund av pandemin har dock brottningsträningen och poolspelet ställts in. Istället har de lagt in ett extra ispass på helgerna. Träningarna i sig har dock inte påverkats – mer än att de har minimerat antalet ledare på plats. Däremot får inte föräldrar eller andra anhöriga stå på läkaren och titta på barnens aktivitet likt tidigare.
– Vi har en förälder på plats som har hand om ett Instagram-konto där resterande föräldrar kan följa barnens träning via livesändningar och inlägg, berättar Seidl.
Barnen är uppdelade i två grupper, blå och vit, beroende på var de bor geografiskt i och omkring Linköping. På isen i Ljungsbro under denna kväll är det gruppen som kallas "vit" som tränar. Den här truppen består av hela 37 barn och är en av LHC:s största grupper.
– Vi är inne på fjärde året tillsammans och det är ganska ovanligt att det är så många som fortsätter. Vi kommer träna här i Ljungsbro i två år till och sedan tar vi klivet in i Stångebro. Men det tar mer och mer i tid. Om du bor i Sturefors och ska vara här 15:30 måste du gå vid lunch för att kunna skjutsa ungarna. Så det är klart att det är tufft. Men vi har ett fantastiskt ledargäng, säger Mikael Seidl nöjt.