Gulddrömmarna i kras för LHC

23 sekunder – sedan hade Linköping HC:s gulddrömmar fått sig en rejäl knäck. Och raset bara fortsatte under 20 minuter som förstörde allt.

ishockey2019-03-21 20:04

Det blev 5–1 (4–0, 1–1, 0–0) i den femte SM-finalen i Luleå och strax efter klockan 20 på onsdagskvällen bröt det vilda jublet ut i Norrbotten coop arena. Samtidigt som det firades med guldhattar på fick LHC-spelarna stå besviket och titta på.

Det var ett oförglömligt ögonblick för mästarklubben, som kom starkt tillbaka från 0–2-underläge i matcher och avgjorde med tre raka segrar.

Ännu en gång var det Luleå och LHC som möttes i damernas SM-final. Ännu en gång var det Luleå som vann – efter att mer eller mindre ha avgjort med fyra måls ledning redan efter första perioden.

Det tog bara 23 sekunder innan Emma Nordin hittade krysset bakom Eveliina Suonpää och det blev starten på en första period som LHC vill glömma. Snabbt. Ettan kom, tvåan kom, trean kom och fyran kom så småningom.

Ett hemmaplansdopat och självförtroendefyllt Luleå körde över motståndet och var effektivt värre. Noterbart att LHC:s främsta backduo med Emilia Ramboldt och Sidney Morin var inne på alla fyra målen bakåt.

Det kändes som hopplöst LHC-läge, men starten på andra perioden sa något annat. Ovannämnda Morin reducerade tidigt och gästerna skapade plötsligt ett tryck som man inte varit i närheten av tidigare. Ytterligare några chanser blev det, men i stället kom ett femte hemmamål strax senare när Rebecca Stenberg frispelades och gjorde sitt andra mål för kvällen.

Det var en ny smäll för LHC och efter det var det inget snack.