Här är LHC:s minussiffror: "Vi är absolut inte nöjda"

Linköping HC gör ett minusresultat på 1,6 miljoner kronor. Till nästa år budgeteras med plus minus noll – men då krävs minst SM-kvartsfinal.

Roger Ekström tvingas konstatera att LHC går minus. -1,6 för koncernen, -4,2 för föreningen.

Roger Ekström tvingas konstatera att LHC går minus. -1,6 för koncernen, -4,2 för föreningen.

Foto: Montage

Ishockey2020-06-12 08:30

– Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag absolut hoppats att vi skulle ha kommit längre. Under rådande omständigheter känns det okej, men vi är absolut inte nöjda, säger ordföranden Roger Ekström.

Ett flertal SHL-klubbar har under senaste veckorna presenterat svarta siffror, men med en omsättning på 164 miljoner kronor backar LHC-koncernen med 1,6 miljoner för senaste verksamhetsåret. Det förklaras med främst tre missräkningar på grund av coronapandemin: ingen publik på sista matchen, stängd restaurang och minskad verksamhet på Linköping health care. 

– Bedömningen är att coronan kostat oss drygt 2,5 miljoner så här långt, säger Ekström.

Av pengarna som byggherren Michael Cocozza skänkte i höstas är fyra miljoner medräknade i årets resultat. 

– Utan det stödet hade vi knappast dragit på oss en del av de kostnader som vi valde att göra. Hade vi då exempelvis kunnat värva Jonas Junland redan i vintras? Tveksamt, säger Ekström.

Efter förra vårens nyemission uppgick egna kapitalet till runt elva miljoner kronor. Nu minskar det till drygt nio. För ett knappt år sedan sa Roger Ekström så här:

– För mig är det ofattbart hur en verksamhet som omsätter 150 miljoner år ut och år in ska vara precis på målsnöret. Vi borde ligga på fyra–fem miljoner plus.

Nu säger han:

– Vi måste få verksamheten i balans och jag hade hoppats att vi redan skulle vara där. Utan kapitalet från nyemissionen hade vi kämpat för klubbens överlevnad. Men vi är på rätt väg, gör diverse åtgärder för att få ett större fokus på ishockeyn. Nu handlar om att både gasa och bromsa. 

Anders Bouvin kommer fortsättningsvis att helt fokusera på arbetet som ekonomichef. Rollen som tillförordnad klubbdirektör tas över av Roger Ekström, som sedan tidigare är arbetande ordförande. Tillsättandet av en ny klubbdirektör förskjuts något med förhoppningen att hen ska vara på plats 1 maj 2021. Reklambyrån Ord & Bild läggs ned och vad som händer med ett annat dotterbolag, Ispalatset, är oklart.

Trots minus och stor coronaosäkerhet vågar klubben att till nästa år budgetera med ett nollresultat – men då krävs avancemang till SM-kvartsfinal.

– Så har klubben gjort tidigare, men senaste åren har vi bara budgeterat med grundserien. Med tanke på den satsning som gjorts på truppen måste vi göra så här, säger Roger Ekström.

Inga förändringar föreslås i LHC-styrelsen. Årsmötet hålls 23 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!