Juniorserier för tjejer blir verklighet: "Positivt"

Antalet flickspelare blir allt fler. Till nästa säsong kommer svenska hockeyförbundet att starta upp regionala juniorserier för tjejer. "Mycket positivt", säger Peter Eriksson på Östergötlands hockeyförbund.

Till nästa säsong blir det juniorserier även på tjejsidan. Linköping HC blir det enda laget från Östergötland.

Till nästa säsong blir det juniorserier även på tjejsidan. Linköping HC blir det enda laget från Östergötland.

Foto: Jonas Forsberg

Ishockey2023-03-09 08:00

Juniorserierna, för spelare födda 2005-2009, införs i samtliga fyra regioner i Sverige från och med i höst. Östergötland tillhör region syd och här blir det än så länge bara Linköping HC som ska spela.

– Tyvärr är det lite halvtunt i Östergötland för tillfället, men klubbar som Mjölby, Motala, Wettern och Guts är rejält på gång med sin tjejverksamhet så förhoppningsvis ser det bättre ut om några år, säger Peter Eriksson.  

Jag antar att du är nöjd med beslutet?

– Verkligen, jag har argumenterat för det här ett tag nu. Vi behöver få till matcher över distrikten och tjejerna måste få möta spelare i samma åldrar och på samma nivå. Det är då man utvecklas på ett bra sätt.

Region Öst (främst lag från Stockholmstrakten) har under senaste säsongerna testkört juniorserie med ett positivt utfall.

– Det vi har sett i region Öst är att de har en högre snittålder i sina seniorlag den här säsongen. Genom att erbjuda ytterligare ett utvecklingssteg och inte stressa systemet är vår förhoppning att fler spelare ska stanna kvar i sporten längre, men också att ge en bättre utbildning, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare dam- och flickfrågor på Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Resultaten i de regionala serierna kommer ligga till grund för kvalificeringen till det nationella slutspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!