"Kommer att ge utslag på isen"

I drygt tre månader har Johan Krantz varit utvecklingschef och ungdomsansvarig i LHC. Det finns mycket han vill förbättra, men också mycket som gjorts rätt. Därför har också fyra av fem lag lyckats ta sig till kvartsfinal eller längre.

LHC:s utvecklingschef och ungdomsansvarige Johan Krantz kontor gick i tre färger av grått när han började jobba. Men nu skriker väggarna  L HC istället.

LHC:s utvecklingschef och ungdomsansvarige Johan Krantz kontor gick i tre färger av grått när han började jobba. Men nu skriker väggarna L HC istället.

Foto: Rebecca Candevi

ishockey2019-03-31 08:00

LÄS MER:En historisk fullträff

LHC:s utvecklingschef och ungdomsansvarige, Johan Krantz, visar stolt upp sitt relativt nya kontor. Det var den 1 januari han tillträdde sin tjänst och att skapa en bra känsla i omgivningen var det första han fokuserade på.

– När jag klev in här första gången var allting grått. Det första jag gjorde var att se till att allting målades om i vitt, rött och blått. Sedan satte jag upp den här LHC-loggan mitt på väggen. Den har belysning bakom sig som man kan ställa in i olika färger, berättar Krantz stolt, samtidigt som han klickar på fjärrkontrollens knappar som ändrar färgen på belysningen.

– Jag tycker det är viktigt att man får ett bra intryck när man kommer in här. Om jag till exempel har möte med några föräldrar ska det kännas bra att kliva in på kontoret.

Det lyser från ögonen när han går igenom organisationen och det han nu är ansvarig för. Han har svårt för att sitta still utan vill gärna ställa sig upp och ta tag i en whiteboardpenna för att rita upp och illustrera hur allting fungerar inom LHC:s ungdomsverksamhet.

– Vi har bredd upp till juniorerna både på herr- och damsidan. Sedan finns även elitspåret där vi är med och ska slåss om SM-gulden. Det är inte många föreningar som har det så här. Vi har en verksamhetsplan som är jätteviktig. Det gäller att alla tränare, föräldrar och spelare förstår den och att vi är tydliga i kommunikationen, säger Krantz.

Hur ser du på kritiken som ofta kommer upp angående selektering vid en ung ålder i LHC?

– Det som har hänt nu är att de som är födda 2005 kliver in i akademin om de vill. Innan var det en selektering. Men alla som vill får vara med i akademin nu vilket gör att de är 34 personer i dag. Men då är det 100 procent hockey från den 1 maj som gäller. Du kan inte bara komma och gå utan känner en spelare att den vill lira hockey på en bra nivå, men inte vill eller kan vara med fullt ut, finns basspåret i stället, förklarar Krantz och fortsätter:

– Det innebär att du inte behöver gå i någon hockeyprofil i skolan för att vara med oss på kvällstid. Dock är kvällsträningarna klockan 16 för att de som går på hockeyprofilen inte ska behöva vara här hela dagarna. Selekteringen som sker till hockeyhögstadiet har inte vi någonting med att göra. Man får inte blanda ihop det.

Om man tittar på resultaten hittills i LHC:s organisation har fyra av fem lag tagit sig till kvartsfinal eller längre. LHC-damerna tog SM-silver, U16-laget tog sig till kvartsfinal och J18 och J20 är båda klara för semifinal i Nyköping nästa helg. Det enda laget som inte nått upp till förväntningarna är A-laget på herrsidan.

– Vi, Modo och Frölunda är de föreningarna som har flest lag i kvartsfinal i hela Sverige. Det är rätt häftigt. Det kan vara rätt intressant att fundera över vad det är som gjort att vi kommit dit, säger Krantz.

Vad är anledningen till att LHC tagit sig hit då?

– Jag får ta på mig äran för det efter att ha varit här i tre månader, säger Krantz och skrattar.

– Nej, men det här handlar om många års arbete. Om man ser på juniorverksamheten har vi haft bra instruktörer länge. Vi tränar bra på is och fys, äter rätt och sover rätt. Vi har ett bra samarbete med Niu-gymnasiet med Bengt Fernlund som har stenkoll på allting. Det startade för tio år sedan och har byggts upp med tiden. Även på målvaktssidan har vi Nanna Holm-Glaas som jobbar med alla målvakter i akademin. Vi har helt enkelt bra förutsättningar här.

Debatten om att minska på hjärnskakningarna inom ishockeyn har gått varm. Krantz menar att förebyggandet av skador är något som måste ske vid ett tidigt stadie. Därför har han infört brottningsträning.

– Vi snackar om att minska antalet hjärnskakningar och då gäller det att vara förberedd när du är på isen och även bra tränad. Brottning är i närheten av hockey på så sätt att det handlar om rörlighet, koordination och styrka. Du tränar upp nacke och axlar bra vilket gör dig mer förberedd på isen. Från U12 och uppåt börjar vi med det nu i maj. Vi kör ett pass i veckan under hela året. Det kommer att ge utslag på isen när då de blir bättre tränade.

LHC jobbar efter 100-10-1-principen. Det betyder att målet är att 100 barn ska börja på Tre kronors hockeyskola, tio ska komma in på Niu-gymnasiet från det egna ledet och en ska ta klivet upp till A-laget. Under de senaste åren har dock fler än så lyckats ta steget upp till A-laget.

–  Att 100 barn ska börja med ishockey här och att en ska ta klivet upp till A-laget har vi koll på. Det är nästan en för tam siffra för att kalla det ett mål. Det är snarare en självklarhet som det ser ut nu, säger Krantz och skrattar till.

Johan Krantz

Ålder: 48 år.

Aktuell med: Utvecklingschef och ungdomsansvarig i LHC.

Kommer ifrån: Stockholm, hockeyfostrad i Älta IF och spelade juniorhockey med Djurgårdens IF.

Meriter som spelare: Vann SM-guld med J20-laget i Djurgården, spelade i Skellefteå AIK och Clemensnäs på seniornivå i division 1.

Meriter som tränare: Var länge tränare inom Skellefteå AIKs junior- och ungdomsverksamhet, verkade även som assisterande tränare för A-laget under en säsong. Engagerad inom spelar- och ledarutbildning i Östergötlands Ishockeyförbund. Coachat två ålderskullar för TV-pucken i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!